Un deţinut din Penitenciarul Iaşi suna la instituţii şi cerea între 1.000 şi 6.000 euro în numele demnitarilor

0

Deţinutul de la Penitenciarul Iaşi care coordona din închisoare o reţea specializată în înşelăciuni suna la diferite instituţii publice precum primării, prefecturi sau ministere pentru a cere între 1.000 şi 6.000 de euro în numele unor demnitari, susţinând că ar fi vorba despre cazuri „umanitare”, a declarat vineri Mihai Dincă, de la Serviciul de Investigaţii Criminale Sector 4.

„Aflându-se în Penitenciarul Iaşi, acesta îşi atribuia calitatea de ministru, primar, prefect sau pretindea că lucrează în diferite instituţii publice şi solicita bani de la diverse persoane, reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pretinzând sume cuprinse între 1.000 şi 6.000 de euro pentru ajutoare umanitare, operaţii sau alte probleme medicale invocate. A existat o plângere din partea domnului ministru (n.r. – Dan Şova) la DNA, care ulterior a fost declinată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 şi a fost înaintată către Serviciul de Investigaţii Criminale Sector 4 pentru continuarea cercetărilor. Până la acest moment, prejudiciul este stabilit în cuantum de 15.000 de euro. Sunt identificate şi părţile vătămate, unele s-au constituit deja parte civilă, urmează ca celelalte să fie audiate”, a precizat Dincă, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.

Poliţiştii bucureşteni au efectuat joi cinci percheziţii la domiciliile complicilor, dar şi la Penitenciarul Iaşi şi Penitenciarul – Spital Târgu Ocna.

„Au fost efectuate cinci percheziţii domiciliare care s-au efectuat în judeţul Iaşi, judeţul Bacău, la Penitenciarul Iaşi şi Penitenciarul-Spital Târgu Ocna. Au fost ridicate de la penitenciar telefoane folosite de inculpaţi la comiterea infracţiunilor, de la domicilii au fost ridicate documente care justificau provenienţa banilor, sumele ridicate de la diverse bănci prin serviciul Western Union.

Reţeaua era coordonată de inculpatul aflat în Penitenciarul Iaşi. Toate discuţiile aveau loc numai telefonic şi banii erau viraţi în conturile persoanelor indicate de inculpat. S-au cheltuit o parte din bani de către inculpaţi, alţii au fost ridicaţi şi s-a constituit sechestru pe unele conturi ale inculpatului şi ale complicilor acestuia. Cel care coordona gruparea din Penitenciarul Iaşi avea complici în libertate care căutau pe internet numele suspecţilor şi ale altor reprezentanţi ai instituţiilor publice, le ofereau informaţii cu privire la numerele de telefon, date de identificare care îi ajutau să aibă credibilitate în faţa celor înşelaţi”, a afirmat Dincă.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 au formulat propunere de arestare preventivă pe numele a trei persoane care au calitatea de inculpaţi în dosar.

„Trei persoane au calitatea de inculpaţi şi faţă de acestea s-a formulat propunere de arestare preventivă la instanţă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. Din cei trei inculpaţi, unul are calitatea de autor iar ceilalţi doi de complici. S-au reţinut următoarele: începând din ianuarie 2013 până în martie 2013, aceştia, sub diferite calităţi mincinoase, respectiv de ministru, senator, prefecţi, au pretins de la reprezentanţii unor instituţii publice şi societăţi comerciale diverse sume de bani sub pretextul folosirii acestora în scop umanitar. Pentru ceilalţi trei învinuiţi nu s-a luat nicio măsură preventivă. Ei riscă o pedeapsă între 3 şi 15 ani pentru infracţiunea de complicitate iar autorul se afla în Penitenciarul Iaşi în executarea unei pedepse, reţinându-se faţă de acesta şi recidiva”, a precizat procurorul Anca Ţilimpea.

Două dintre persoanele care înşelau oamenii cerându-le diverse sume de bani sunt deţinuţi ai penitenciarelor din Bacău şi Iaşi şi aveau legături cu alte patru persoane din afară, pe care le puneau să facă rost de numere de telefon de la mai multe instituţii ale statului, cum ar fi primării, prefecturi, ministere, au declarat vineri,surse din Poliţie.

Imediat cum făceau rost de numerele respective de telefon, deţinuţii sunau la diverse persoane şi cereau sume de bani în numele unor demnitari, printre aceştia fiind şi ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova.

Persoanele au fost reţinute de poliţiştii bucureşteni, fiind suspectate că prin atribuirea de calităţi mincinoase, dându-se drept demnitari, au indus în eroare patru bărbaţi, cărora le-au cerut să doneze diferite sume de bani, producându-le o pagubă de aproximativ 15.000 de euro, a informat Poliţia Capitalei, într-un comunicat de presă.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.