10 sfaturi pentru cumpărături online în siguranţă

Un studiu recent realizat de PayU arată că procentul tentativelor de fraudă la plata online a continuat să scadă în 2012 ajungând la nivelul de 0,19% din totalul tranzacţiilor, faţă de 0,24% în 2011. În acelaşi timp însă, valoarea totală asociată tentativelor de fraudă a crescut cu 37%. 

Dan Bărboi

 

Segmentele cele mai expuse tentativelor de fraudă sunt reprezentate de turism (32% din numărul tentativelor de fraudă), telecom (31%), servicii (18%) şi IT&C (9%).

„In 2010 sau 2011, domeniul IT&C era unul dintre segmentele cu cel mai mic număr de tentative, sub 3% din total. Observăm în prezent o creştere a vârstei medii a celui care încearcă o fraudă, de la puţin peste 20 de ani la 30 de ani, precum şi o evoluţie semnificativă a valorii medii a unei tentative, cu 31%.

Aceste tendinţe, împreună cu creşterea preferinţei pentru produse cu livrare fizică sau produse mai scumpe, demonstrează că persoanele care încearcă să fraudeze sunt tot mai bine pregatite şi mai îndrăzneţe. Din acest motiv, de la un an la altul, serviciile de securitate devin tot mai importante pentru magazinele online”, a afirmat Anamaria Pîrjol, Risc & Customer Experience Manager PayU Romania.

Cardurile folosite în tentativele de fraudă sunt emise în proporţie de 38% în Statele Unite, 16% în România, 8% în Italia şi 8% în Marea Britanie.

Restul cardurilor folosite au fost emise mai ales în Franţa, Australia, Germania şi Canada. Tentativele de fraudă au fost iniţiate în 178 de ţări, de pe IP-uri din România (49%), Statele Unite (23%), Italia (5%) sau Marea Britanie (4%).

„Datele identificate în sistemul PayU arată încă o dată că în comerţul electronic nu există limite şi că toţi jucătorii pot acţiona la nivel global. România este o ţară foarte bine securizată în privinţa plăţilor online, însă tendinţele observate arată că există provocări şi că investiţiile în securitate trebuie să fie prioritare”, explică Anamaria Pîrjol.

 

  • Telefonul dorit, comandat de pe alt continent

Dată fiind această supra-specializare a delincvenţilor informatici, cei care îşi propun să cumpere un produs sau un serviciu online trebuie să fie din ce în ce mai atenţi, pentru a nu fi victimele unor fraude online.

Cu atât mai mult cu cât shopping-ul pe internet a luat amploare, stimulat de expansiunea magazinelor online, de oferta tot mai diversificată, de reducerile practicate şi de uşurinţa cu care ne putem achiziţiona – astfel – produsul dorit, chiar şi de pe alte continente.

Niciodată nu a fost mai uşor ca acum să intri pe un site – să zicem – asiatic şi să comanzi telefonul mobil dorit, la jumătatea preţului cu care l-ai cumpăra dintr-un magazin tradiţional de la noi.

De asemenea, în ultimii ani, site-uri renumite ca Amazon (magazin virtual) şi PayPal (poate cel mai uşor mod de a face plăţi pe internet) şi-au relaxat politicile pentru România, oferindu-le noi stimulente amatorilor de cumpărături online.

Dar să nu uităm că hackerii, scammerii şi alte categorii de escroci IT stau la pândă şi nu este săptămână să nu auzim de noi reţele criminale informatice destructurate la noi în ţară sau peste hotare.

În faţa acestei ameninţări în creştere, soluţia nu este să evităm cumpărăturile online, ci să respectăm anumite reguli elementare atunci când vine vorba de comerţul pe internet.

Iată 10 astfel de măsuri de precauţie, menţionate de pcmag.com şi alţi experţi IT.

 

1. Cumpăraţi din magazine online cunoscute şi de încredere

Alegeţi ca punct de plecare un site cunoscut şi de încredere, în loc să folosiţi un motor de căutare web. Aceste motoare pot fi „adaptate” astfel încât să vă îndrume subtil către anumite zone mai puţin recomandabile ale internetului, mai ales după ce treceţi de primele câteva pagini de link-uri şi adrese cunoscute.

Un magazin online prestigios pe de o parte ţine la „firma” sa, iar pe de alta, are suficiente resurse ca să îşi permită un nivel de securitate decent, ceea ce nu este întotdeauna valabil în cazul unor magazine mici, din ţări mai mult sau mai puţin „exotice” şi care atrag prin ofertele senzaţionale adresate amatorilor de chilipiruri.

De asemenea, chiar şi dacă accesaţi o adresă cu nume cunoscut (gen amazon.com), fiţi atenţi la modul în care este scrisă (litere omise sau incorecte) şi domeniul unde este găzduită (de genul .net în loc de .com). Adeseori, aceste mici erori ascund, de fapt, site-uri pirat concepute astfel încât să semene ca nume cu originalul, cu scopul de a vinde produse fictive sau, mai rău, de a vă goli cardul cu totul.

Pentru cei care îşi amintesc, metoda este cumva similară cu modul în care diverşi producători înşelau clienţii, prin anii ’90, copiind imperfect nume de firmă gen pantofii de sport Pumas, Adidas Torson sau casetofoanele Panasoanic.

 

2. Căutaţi cheia de siguranţă

Niciodată nu cumpăraţi online, cu cardul bancar, de pe un site care nu este criptat cu protocolul SSL (secure sockets layer).

Veţi şti că site-ul respectă acest protocol dacă adresa afişată în bara browser-ului începe cu HTTPS:// (în loc de HTTP://), iar în bara de adrese sau pe bara de la baza paginii, este afişată o mică imagine a unui lacăt închis.

Poziţia lăcăţelului în pagină depinde de browser; important este să apară undeva. În plus, niciodată nu transmiteţi datele cardului bancar prin e-mail. Poşta electronică poate fi interceptată destul de uşor, iar contul asociat cardului respectiv poate fi astfel compromis.

 

3. Nu furnizaţi mai multe informaţii decât este normal

Niciun magazin online nu vă cere CNP-ul, sau data naşterii, pentru a perfecta o tranzacţie. Pe de altă parte, dacă escrocii obţin asemenea detalii, împreună cu numărul cardului de credit pe care îl folosiţi la cumpărături, vă pot face mult rău. Cu cât ştiu mai multe, cu atât le va fi mai uşor să vă fure identitatea, fie pentru a vă goli conturile, fie pentru alte acte ilegale mult mai grave.

Principiul este să oferiţi cât mai puţine informaţii posibil şi, de câte ori un site vă solicită foarte multe informaţii cu caracter personal, să verificaţi cu mare atenţie şi, de ce nu, să deveniţi chiar suspicios. Paza bună trece primejdia rea!

 

4. Verificaţi des operaţiunile din contul bancar

Din când în când, chiar mai des, nu strică să treceţi pe la bancă şi să verificaţi operaţiunile efectuate în contul dumneavoastră, pentru a depista eventuale plăţi de care nu aveţi cunoştinţă.

Există şi hackeri „modeşti” care preferă să vă fure banii puţin câte puţin, nu toţi deodată, în ideea că astfel nu veţi sesiza fraudele şi ei vor avea o „linie de finanţare” asigurată pe timp îndelungat. Orice tranzacţie suspectă trebuie raportată imediat la bancă, ai cărei experţi anti-fraudă vor interveni şi vor lua măsurile adecvate.

 

5. Nu neglijaţi securitatea propriului computer

Principala sursă a informaţiilor oferite involuntar delincvenţilor informatici este computerul personal; în el vă păstraţi informaţiile personale, cu ajutorul său faceţi achiziţiile online şi tot de aici postaţi mesaje care, eventual, le pot oferi hackerilor indicii preţioase despre persoana dumneavoastră.

Evident, securitatea oricărui dispozitiv fix sau mobil conectat la internet trebuie să fie pe primul plan în preocupările utilizatorului său. Indiferent că este vorba de PC-uri tradiţionale, laptopuri, tablete sau telefoane mobile, procuraţi-vă soluţii de securitate verificate şi actualizaţi-le în permanenţă, pentru a ţine pasul cu infractorii informatici care, şi ei, găsesc mereu noi arme pentru a ataca dispozitivele vizate.

Sunt nenumărate soluţii de securitate, gratuite sau contra cost, de la firme renumite sau mai puţin cunoscute la noi, şi fiecare utilizator îşi poate alege produsul care i se potriveşte, citind pe internet recenziile de specialitate şi impresiile celor care folosesc deja respectivele soluţii.

Oricum, ca recomandare generală, e bine să aveţi instalat atât un antivirus (de obicei, aceştia conţin şi module antispam, antiphishing, navigare internet protejată etc.), cât şi un firewall, să nu vă limitaţi doar la unul din cele două tipuri de programe. Fiecare are rolul său şi răspunde unui anumit tip de ameninţare.

 

Citeste continuarea…

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.