EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

China şi SUA au fost de acord să coopereze pentru denuclearizarea paşnică a Peninsulei Coreea

0

Statele Unite ale Americii şi China au căzut de acord sâmbătă să depună împreună eforturi pentru denuclearizarea paşnică a Peninsulei Coreea, ca urmare a săptămânilor de retorică agresivă din partea Coreii de Nord şi a creşterii tensiunilor în nord-estul Asiei, informează Reuters, AFP şi AP.

Secretarul de stat american John Kerry şi consilierul de stat chinez Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al politicii externe a Chinei, au afirmat la Beijing că ambele state susţin ideea denuclearizării peninsulei coreene. ‘Am fost de acord că este extrem de important pentru stabilitatea regiunii şi într-adevăr pentru întreaga lume şi pentru toate eforturile de neproliferare’, a afirmat John Kerry pentru reporteri alături de Yang Jiechi în capitala Chinei.

Yang Jiechi a afirmat că poziţia Beijingului privind menţinerea păcii şi stabilităţii în peninsulă este clară şi consecventă.

‘Noi susţinem că această problemă ar trebui rezolvată paşnic, prin dialog şi consultare. Abordarea corectă a problemei nucleare coreene serveşte intereselor tuturor părţilor. De asemenea este responsabilitatea comună a tuturor părţilor’, a afirmat el.

‘China va colabora cu celelalte părţi interesate, inclusiv cu Statele Unite ale Americii, pentru a juca un rol constructiv în promovarea discuţiilor în format de şase şi a punerii în aplicare a obiectivelor stabilite în declaraţia comună de la 19 septembrie 2005’, a mai spus oficialul chinez.

John Kerry se află sâmbătă la Beijing pentru a încerca să convingă autorităţile chineze să aibă o atitudine mai fermă în raport cu regimul din Coreea de Nord şi să acţioneze pentru dezgheţarea relaţiilor dintre Seul şi Phenian, într-un ‘moment critic’ al crizei, după cum a admis şi China.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.