CNPR: Reducerea posturilor din Poşta Română, determinată de scăderea volumului de prestaţii poştale

Scăderea volumului de prestaţii poştale atât la nivel naţional, cât şi internaţional, determină reducerea numărului de posturi din Poşta Română, se arată într-un comunicat remis, luni, de către Compania Naţională ‘Poşta Română’.

‘Scăderea volumului de prestaţii poştale la nivel naţional şi internaţional determină reducerea necesarului de forţă de muncă. Cea mai recentă normare efectuată în cadrul Poştei Române, cu acordul scris al sindicatelor, a inclus verificarea şi actualizarea datelor de trafic şi a volumului de prestaţii poştale şi a indicat o serie de diferenţe semnificative faţă de volumul de muncă estimat acum patru ani. Conducerea Poştei Române, de comun acord cu salariaţii, caută soluţii pentru a păstra echilibrul între drepturile salariale şi volumul real de activitate’, precizează sursa citată.

Potrivit CNPR, conducerea companiei a parafat, în septembrie 2012, un acord cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România /SLPR/, ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normării efectuate în anul 2011.

O lună mai târziu, conducerea Poştei Române şi sindicatul au convenit, de comun acord, culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie şi octombrie 2012, în vederea estimării necesarului de personal de exploatare poştală, precum şi pentru gradarea agenţiilor poştale.

‘În cadrul normării realizate, faţă de ultimele date existente (din anul 2009), s-au constatat o serie de diferenţe majore la nivelul distanţelor parcurse zilnic de către agenţii şi factorii poştali. De exemplu, în mediul rural, în urma verificării datelor pentru 2.642 de agenţii poştale totalul real al distanţelor parcurse a fost de 39.341,77 km, comparativ cu valoarea de 61.330,37 km, luată în calcul în anul 2009. Faţă de numărul real de kilometri au fost raportaţi în plus 21.988,60 km. Distanţele parcurse de agenţii şi factorii poştali au o pondere însemnată în stabilirea timpului de lucru şi a necesarului de forţă de muncă în Poşta Română’, consideră CNPR.

În plus, compania a luat decizia ca, începând din acest an, evaluarea şi cuantificarea datelor de trafic şi a volumului de prestaţii poştale să se realizeze periodic, de două ori pe an, în vederea îmbunătăţirii nivelului calitativ şi eficienţa serviciilor poştale.

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), Matei Brătianu, a declarat, luni, că lucrătorii poştali din Bucureşti şi din întreaga ţară vor participa, după data de 12 mai, la ample acţiuni de protest, cerând protejarea locurilor de muncă şi adoptarea, de către Poşta Română, a unor decizii care să contribuie în mod real la eficientizarea companiei.

‘După Săptămâna Luminată, respectiv după data de 12 mai, vom organiza cu siguranţă acţiuni de protest atât în Bucureşti, cât şi în întreaga ţară. Oamenii sunt nemulţumiţi în condiţiile în care conducerea Companiei Poşta Română încearcă, în aceste zile, să apeleze la o disponibilizarea mascată, pregătind reducerea programului de lucru şi a salariilor pentru 6.000 de angajaţi. Din partea companiei nu am primit nicio comunicare oficială în acest sens, însă directorii de poştă şi diriginţii oficiilor poştale din teritoriu ne-au informat că Poşta Română a cerut date statistice care să arate volumul de operaţiuni făcute de agenţi, factori poştali şi oficiante’, a afirmat Matei Brătianu.

Potrivit liderului sindical, rezultatul acestui proces a fost transcris într-o fişă de normare, pe care diriginţii oficiilor de poştă din rural şi urban au trimis-o la conducerea Poştei Române.

Ministerul Societăţii Informaţionale /MSI/ a anunţat, în martie, că termenul de cumpărare a dosarului de prezentare privind procesul de privatizare a Poştei Române de către potenţialii investitori a fost prelungit până pe 28 mai 2013, ceea ce ar putea duce la decalarea termenului final al privatizării cu o lună.

Această decizie a venit ca urmare a solicitărilor transmise de administraţiile poştale şi fondurile de investiţii interesate să evalueze în detaliu oportunitatea investiţională şi potenţialul de creştere al companiei.

Statul român intenţionează să selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital social.

Poşta Română este cel mai mare operator de servicii poştale, cu o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale şi peste 32.000 de angajaţi. Statul român deţine 75% din acţiuni la Poşta Română, în timp ce restul de 25% este deţinut de Fondul Proprietatea.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. mari spune

    vi se pare normal unii au furat sa-au facut oameni si alti sufera acum .
    da sa se confiste domnule avera directorilor ,conturile si restu ,cu ce e de vina salariatu amarat sa ii mai dati si 50%, vi se pare normal

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.