Grecia a ajuns la un acord cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI, pentru deblocarea tranşei de 8,8 miliarde de euro

Grecia a ajuns la un acord cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI pentru deblocarea următoarei tranşe de 8,8 miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară, a anunţat luni Yiannis Stournaras, ministrul elen de finanţe, transmit ANA, AFP şi Reuters.

‘Avem un acord. Achitarea următoarei tranşe nu va înregistra nici un fel de probleme’, le-a declarat jurnaliştilor Stournaras, înainte de a participa la o conferinţă la Atena organizată de ‘The Economist’.

Detaliile acordului dintre Grecia şi reprezentanţii UE, BCE şi FMI urmează să fie publicate în următoarele ore.

‘Două treimi din măsurile de ajustare fiscală şi trei pătrimi din măsurile pentru sprijinirea competitivităţii ţării au fost implementate. Este nevoie de răbdare şi severitate. Încrederea în economia Greciei se restabileşte rapid’, a afirmat ministrul elen de finanţe. Acesta a adăugat că ‘principala ţintă este obţinerea unui excedent primar în 2013, pentru a îndeplini cerinţele de reducere semnificativă a datoriei statului’.

Şeful misiunii FMI în Grecia, Poul Thomsen, a confirmat încheierea acordului, apreciind că ‘sunt veşti bune’.

Negocierile dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali se desfăşoară de câteva săptămâni, ele fac parte din controalele regulate ale planului de redresare a ţării, în vederea deblocării următoarelor tranşe de împrumut. În plus faţă de recapitalizarea băncilor greceşti, printre subiectele abordare figurează de asemenea problema spinoasă a reducerii cu 15.000 a numărului de funcţionari publici.

Presa elenă susţine că, în urma negocierilor, guvernul de la Atena a acceptat concedierea a 4.000 de funcţionari publici până la sfârşitul acestui an şi alţi 11.000 până la finele lui 2014.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.