EUR
USD
GBP
CHF
AUD
CAD
BGN
RUB
ZAR
BRL
CNY
INR

Guvernul va sesiza DNA în privinţa unor „acte ilicite” descoperite la RATB

0

Corpul de control al premierului va sesiza DNA în legătură cu posibile fapte de natură penală identificate în activitatea Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) în perioada 2010-2012, în urma unor verificări efectuate la solicitarea primarului general.

„Corpul de control al primului-ministru, ca organ de control administrativ, va sesiza organele de urmărire penală în legătură cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma desfăşurării acţiunii de control, care pot întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii respective şi asupra vinovăţiei”, se precizează în Raportul de control privind verificările efectuate la RATB dat, duminică, publicităţii.

Potrivit sursei citate, documentul va fi transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru cercetarea posibilelor aspecte de natură penală, primarului general al Capitalei, Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Secretariatului General al Guvernului, Cancelariei primului-ministru, Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti, spre informare, Curţii de Conturi a României, precum şi RATB.

În luna noiembrie a anului trecut, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a solicitat primului ministru să dispună un control al Corpului de control al premierului la RATB.

Printre posibilele aspecte de natură penală constatate în urma controlului şi în legătură cu care va fi sesizată DNA se numără fapta reprezentanţilor RATB de a exercita „în mod defectuos” atribuţiile ce le reveneau în calitate de membri ai Consiliului de administraţie şi ai conducerii executive, în perioada 2010 – 2012, respectiv de a aproba ca acoperirea pierderilor în valoare totală de 12.154.069,80 lei, generate de efectuarea unor cheltuieli, să se facă din fondurile destinate efectuării serviciului comunitar de utilităţi publice (respectiv desfăşurarea activităţii de transport public local subvenţionat de municipiul Bucureşti), având ca urmare schimbarea destinaţiei acestor fonduri.

Potrivit sintezei raportului de control, aceste aspecte pot întruni elementele constitutive ale infracţiunii de deturnare de fonduri în formă agravantă.

Sinteza raportului de control mai semnalează şi că în anii 2010 şi 2011, RATB a înregistrat ca rezultat financiar „profit contabil 0”, rezultat cauzat de faptul că Regia a solicitat şi primit subvenţii din bugetul local pentru acoperirea în întregime a diferenţei dintre totalul cheltuielilor efectuate (inclusiv cele aferente unor activităţi secundare, precum şi cele aferente protocolului) şi totalul veniturilor efectiv încasate.

Subvenţia pentru acoperirea diferenţei de tarif a reprezentat principala sursă de finanţare a RATB, informează sinteza raportului.

„Nivelul veniturilor realizate de Regia Autonomă de Transport Bucureşti din vânzarea titlurilor de călătorie a fost foarte scăzut în raport cu subvenţiile solicitate şi alocate din bugetul local. Astfel, în anul 2010, veniturile din vânzarea titlurilor de călătorie au reprezentat 18,25% din veniturile totale ale Regiei, iar în anul 2011 18,23% din veniturile totale”, menţionează documentul citat.

Conform acestuia, în perioada 2010-2012, în evidenţele contabile ale RATB au fost înregistrate cheltuieli de protocol în cuantum de 450.967 lei, din care suma de 299.119,88 lei reprezintă cheltuieli cu produse de la cantină, produse de patiserie, băuturi şi cafea, furnizate de către această structură către conducerea RATB.

„În anul 2010, la ‘alte cheltuieli de protocol’ a fost înregistrată suma de 10.530,08 lei, inclusiv TVA, reprezentând contravaloarea unui număr de şase stilouri cu peniţă de aur şi platină (1 bucată ‘stilou cu piston sau patron Mont Blanc Frederic Chopin Platinium M145P’, la preţul de 1.718,55 lei, fără TVA şi cinci bucăţi ‘stilou cu patron Mont Blanc Starwalker Resine Line M25600/8481’ la preţul de 1.354,69 lei, fără TVA). Aceste produse au fost achiziţionate în scopul predării membrilor Consiliului de administraţie al Regiei”, precizează sinteza raportului de control.

Documentul indică faptul că în perioada 2010 – 2012, RATB a înregistrat pierderi în sumă totală de 4.748.257,34 lei din activităţi secundare desfăşurate de următoarele structuri: cantina şi bufete din incintă, pierdere 3.607.418,65 lei, Casa de odihnă Predeal 751.393,69 lei, Asociaţia sportivă, pierdere 389.445 lei.

În perioada 2006-2009, la nivelul RATB au fost constituite provizioane în valoare de 51.014.130,90 lei pentru compensarea creanţelor faţă de municipiul Bucureşti, înregistrate ca urmare a neachitării în totalitate a subvenţiilor reprezentând diferenţă de tarif pentru protecţie socială, aprobate de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, relevă sinteza raportului de control.

În 2010 a fost constituit un provizion de 5.806.230,10 lei, care a avut ca urmare înregistrarea unui rezultat financiar „0”. Prin constituirea provizioanelor s-a diminuat profitul Regiei şi a fost diminuat cuantumul sumelor ce trebuiau plătite către bugetul local, acesta fiind păgubit cu suma totală de 30.732.672,54 lei. Constituirea provizioanelor a avut ca scop neefectuarea viramentelor de către Regia Autonomă de Transport Bucureşti către bugetul local, mai dezvăluie sursa citată.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.