Ialomiţa: Apele braţului Borcea au ieşit din matcă şi au acoperit sute de hectare de teren

Apele braţului Borcea al Dunării au ieşit din matcă şi au acoperit, în câteva zile, sute de hectare de teren în localităţile Vlădeni, Făcăeni şi Feteşti, însă locuinţele nu au fost afectate.

La aproape patru kilometri de comuna Vlădeni, apa a năvălit pe câmp şi a acoperit, într-o singură zi, o zonă destul de întinsă, ajungând foarte aproape de Drumul Naţional 3B Chirana – Vlădeni.

Zona este una vulnerabilă, de confluenţă a râului Ialomiţa cu braţul Borcea şi fluviul Dunărea, în 1970 fiind inundate sate întregi, la ora actuală dispărute.

La Vlădeni, în urma revărsării apelor, s-a format o mini-deltă, unde zeci de specii de păsări caută de mâncare pe terenul inundat, printre gunoaie şi chiar printre crucile dintr-un cimitir acum acoperit de ape, aparţinând unui sat din zonă dispărut în urma inundaţiilor majore de acum peste 40 de ani.

Autorităţile locale susţin că nu există pericolul ca locuinţele cetăţenilor din comuna Vlădeni să fie afectate, ba chiar dacă vremea va fi bună, nivelul apei va scădea.

În comuna Făcăeni, apele braţului Borcea au ieşit din matcă şi au acoperit sute de hectare de pădure aflate în zona inundabilă, ajungând foarte aproape de locuinţele cetăţenilor, însă nu există pericol ca acestea să fie afectate, situându-se la o diferenţă apreciabilă de nivel.

La Feteşti, în zona Parcului Trandafirilor, apa se apropie ameninţător de locuinţele cetăţenilor, autorităţile locale luând măsuri pentru a preveni afectarea gospodăriilor din zonă.

Potrivit acestora, a fost consolidat digul din prima linie de apărare între GSPD şi Fabrica de Alcool, iar linia a II-a de apărare între Parcul Trandafirilor şi Buliga a fost monitorizată permanent, fiind depozitat pământ la zonele de trecere între GSPD şi Parcul Trandafirilor.

Reprezentanţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Feteşti au solicitat şi sprijinul Consiliului Judeţean Ialomiţa, în vederea achiziţionării de saci, folie şi carburant pentru intervenţiile în zonă.

În condiţiile în care în perioada anterioară a fost cărat pământ în zonele joase ale digului din prima linie de apărare, fiind obturată breşa din digul al doilea din zona cartierului Buliga, la ora actuală nu sunt probleme.

Apele braţului Borcea mai ameninţau şi zona Bentu din incinta Borcea de Jos, unde existau eroziuni active la digul de apărare de pe malul drept, spre Balta Ialomiţei, însă la ora actuală nu mai sunt probleme, zona critică fiind asigurată pentru eliminarea eroziunii active a digului.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.