Medicii avertizează asupra riscurilor întreruperii tratamentului antidepresiv

Doctorii avertizează asupra riscurilor la care se expun, mai ales în perioada de primăvara-toamnă, pacienţii care iau medicamente antidepresive în momentul în care întrerup tratamentul fără avizul medicului. Astfel, la o treime din pacienţii aflaţi în această situaţie, apar aşa-numitele ‘simptome de discontinuare’.

„Uneori aceste simptome sunt numite simptome de sevraj, dar un asemenea termen ar implica dependenţa şi ar trebui rezervat drogurilor. Este de evitat pentru medicamente care nu produc adicţie cum ar fi şi unele antidepresive. Fenomenele de discontinuare sunt de obicei uşoare şi dispar cel mai frecvent între 1-2 săptămâni de la întreruperea tratamentului”, a precizat, într-o informare de presă, dr. Victor Marinescu, medic primar psihiatric.

Aceste simptome pot să apară în orice combinaţie, pot varia ca intensitate, dar de obicei sunt uşoare şi auto-limitate. Cel mai des, simptomele de discontinuare apar la scurt timp de la oprirea unui antidepresiv. De asemenea, pot să apară şi la o micşorare rapidă a dozei de tratament sau când sunt omise doze în timpul tratamentului, afirmă dr. Marinescu.

Cea mai simplă cale de a ameliora simptomele este reluarea medicamentului sau a altui medicament similar ca spectru farmacologic.

Simptomele de discontinuare sunt mai frecvent somatice şi nu psihice şi ar putea fi grupate în tulburări de echilibru, simptome senzoriale (parestezii, amorţeli), manifestări gastrointestinale (greaţă, vomă), tulburări de somn (insomnii, vise agitate), simptome corporale generale asemănătoare gripei (letargie, cefalee, transpiraţii, frisoane, dureri musculare), simptome afective (anxietate, agitaţie, depresie, iritabilitate) şi uneori manifestări neurologice.

„Fiecare pacient prezintă un profil propriu de simptome de întrerupere. Mecanismele biologice care stau la baza apariţiei acestor simptome nu sunt înţelese în totalitate. Se presupune că se produce o scădere relativă a disponibilităţii serotoninei la nivel sinaptic în prezenţa unor receptori serotoninergici downreglaţi, ceea ce poate explica de exemplu simptome ca greaţa, ameţeala, letargia, accentuate la mişcările globilor oculari” a explicat dr. Victor Marinescu.

El a adăugat că medicul trebuie să recomande o oprire gradată a tratamentului (2-4 săptămâni).

„Totuşi, simptomele de discontinuare se produc uneori în ciuda recomandărilor medicului. Sunt situaţii când pacientul uită să îşi ia tratamentul, când pleacă de acasă pentru mai multe zile sau se hotărăşte să oprească tratamentul atunci când termină medicamentele eliberate pe reţetă. Sau când hotărăşte să oprească tratamentul şi ia medicamentul o dată la două zile sau să îşi reducă singur dozele. Pacientul nu trebuie să oprească de la sine putere medicaţia chiar dacă se simte bine” a menţionat dr. Victor Marinescu.

Toate deciziile referitoare la iniţierea, ajustarea dozelor sau oprirea tratamentului antidepresiv în timpul terapiei trebuie luate de comun acord în cadrul echipei pacient-medic curant, a precizat sursa citată.

În România, o platformă complexă online,www.depresiv.ro, a fost gândită special ca un mijloc de sprijin şi informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vieţii cu o tulburare de dispoziţie sau au în familie persoane care trec prin astfel de episoade.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.