Muntenegru a finalizat al doilea capitol din negocierile de aderare la UE

0

Muntenegru a încheiat luni provizoriu al doilea capitol din negocierile cu Uniunea Europeană, însă mai are de parcurs un drum lung până la aderarea deplină la blocul comunitar, relatează AFP.

Capitolul finalizat luni între Bruxelles şi Podgorica vizează educaţia şi cultura (Capitolul 26). În luna decembrie a anului trecut, UE şi Muntenegru au încheiat provizoriu capitolul privind ştiinţa şi cercetarea.

Capitolele, în număr de 35, acoperă toate aspectele dreptului comunitar. Fiecare capitol corespunde unui domeniu specific (transporturi, energie, politica economică şi monetară, agricultură, pescuit, energie, fiscalitate, justiţie) şi urmăreşte să verifice dacă legislaţia naţională a ţării candidate este conformă cu dreptul european.

Muntenegru este ţară candidată pentru aderarea la UE din 2010. Şefii de stat şi de guvern din UE şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor în luna iunie a anului trecut.

Responsabilii europeni au afirmat în mai multe rânduri că Muntenegru are cu siguranţă un viitor european, însă insistă ca autorităţile acestei republici din fosta Iugoslavie să se angajeze că vor garanta independenţa justiţiei şi că vor lupta împotriva crimei organizate şi corupţiei.

Capitolele privind justiţia nu au făcut încă obiectul negocierilor.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.