EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

Terapia cu poveşti, o cale de vindecare a bolilor

 

  • Psihoterapia ericksoniană

Acest tip de terapie poartă numele doctorului care a inventat-o, dr. Milton Erickson. Deşi poate părea de necrezut, psihoterapia ericksoniană are la bază poveştile asociate cu mirosurile sublime ale uleiurilor esenţiale utilizate în cursul naraţiunii. Cu ajutorul poveştilor, unii oameni au reuşit să descopere în mod neaşteptat, rezolvări la probleme lor de viaţă.

În România, psihoterapia a început să se dezvolte tot mai mult în ultimii ani, iar interesul pentru acest tip de terapie creşte de la o zi la alta. La fel ca în alte ţări, şi la noi se practică psihoterapia ericksoniană care se realizează cu ajutorul produselor apicole, a plantelor medicinale şi, evident, a poveştilor.

 

  • Sugestia indirectă

Dr. Erickson, considerat părintele hipnoterapiei moderne, folosea poveştile, ştiind să le utilizeze într-un mod miraculos ca o terapie de vindecare a unor boli.

Viaţa sa e considerată un exemplu de curaj deoarece, la 17 ani, aceasta a luat o întorsătură dramatică, marcându-i evoluţia viitoare ca psihoterapeut. La acea vârstă a avut un atac de poliomelită ce l-a adus în starea de comă. Nu mai putea să vorbească, îşi mişca doar ochii, iar părinţii au fost cei care l-au îngrijit, deşi nimeni nu mai spera la o reabilitare a adolescentului.

Totuşi, Milton şi-a păstrat activă mintea, deşi posibilităţile de recuperare în acele timpuri erau inexistente. Îşi ocupa timpul cu jocuri mentale. Ziua, când stătea pe un scaun lângă fereastră, îşi imagina că este afară, că se joacă şi îşi dorea atât de mult acest lucru  încât, la un moment dat, scaunul a început să se legene uşor.

A încercat să repete această stare, comandându-şi lui însuşi, în gând, să mişte piciorul sau să se balanseze scaunul, dar nu s-a mai întâmplat nimic. A renunţat la această metodă dar a început din nou să îşi imagineze că se joacă afară, dorindu-şi cu intensitate ca acest lucru să se întâmple. Astfel, scaunul a început din nou să se balanseze.

Explicaţia stătea în sugestia lui indirectă care producea răspunsul. Este vorba, de fapt, despre imaginea vie care mobilizează resursele interne. Cu ajutorul acestei descoperiri, Milton a început din nou să meargă în următorii doi ani. Totodată, urmărea de aproape mersul surorii sale mai mici care tocmai învăţa să umble, fiind atent şi la comunicarea verbală şi non-verbală a oamenilor.

Astfel a observat cum funcţionează subconştientul şi aşa a luat naştere sugestia indirectă, una dintre mărcile hipnoterapiei.

 

  • De ce  psihoterapia ericksoniană?

Prin studiile efectuate s-a constat că această metodă este una dintre cele mai  bune şi mai utilizate la noi în ţară, precum şi în lume. Sunt necesari opt ani de muncă pentru a o învăţa şi practica, dar este metoda ce dă rezultatele cele mai bune deoarece utilizează şi hipnoza ca instrumet de lucru.

Deşi în România, hipnoza nu este sufiecient de cunoscută şi nici nu are parte de o publicitate pozitivă, în alte ţări este utilizată pe scară largă, rezolvând deseori, chiar şi cazurile ce nu pot fi tratate de medicina oficială. Poate trata banale probleme psihice, dar reuşeşte chiar şi anestezierea pacienţilor care, din diferite motive, nu pot fi operaţi altfel. Hipnoza nu trebuie privită mai sceptic decât acupunctura sau bioenergia.

  • Cunoaşterea amănunţită a metodei

În primă fază, are loc o şedinţă de anamneză de aproximativ 45 de minute care poate continua, în paralel cu tratamentul efectiv, şi în următoarele două şedinţe. Motivul este că multe dintre persoanele cu probleme de natură psihică nu sunt complet sincere de la prima întâlnire cu terapeutul, iar unele dintre ele sunt ipohondre, adică au boli false. Munca terapeutului constă în apropierea dintre el şi pacient, fiind necesară o identificare corectă a problemei sau a problemelor de viaţă care l-a dus în această stare.

În şedinţele următoare se trece la munca efectivă a pacientului. Terapeutul îşi propune deja să realizeze o intervenţie fină şi graduală asupra comportamentului persoanei suferinde. Îi induce pacientului o stare de relaxare, după care urmează relatarea unei poveşti terapeutice în care el să se regăsească.

În felul acesta, subconştientul omului lucrează într-un mod de auto-investigare generală în care el îşi înţelege problema. Se va observa ceva uimitor, şi anume, cum povestea  schimbă un comportament, subiecţii devenind parcă alţi oameni sub acţiunea binefăcătoare a cuvintelor.

 

  • Combinarea psihoterapiei cu metodele api-fito-terapiei

În ultimii ani s-a început îmbinarea psihoterapiei cu apiterapia şi fitoterapia, mai precis, cu utilizarea produselor apicole şi a plantelor medicinale.

S-a constatat că rezultatele obţinute sunt mult mai bune dacă se iau în considerare binafacerile oferite de albine. Produsele apicole sunt cele care menţin o sănătate optimă, oferind şi remedii pentru recuperarea unor bolnavi ce suferă de diverse afecţiuni.

S-a constat că în alcoolism, de exemplu, utilizarea mierii a dat rezultate foarte bune deoarece diminuează pofta de alcool, iar polenul şi lăptişorul de matcă repară ficatul alcoolicului, aducând şi beneficii în refacerea sistemului nervos.

În cazul tulburărilor de somn, e mai simplu şi mai eficient să se consume seara, miere de tei, lapte cald, ceaiuri sau tinctură din plante specifice decât somnifere care creează dependenţă şi generează tulburări de funcţionare ale sistemului nervos. Concluzia este că îmbinarea psihoterapiei cu utilizarea api-fito-terapiei, în tratarea bolilor psihice, dă rezultate foarte bune.

Durata  tratamentului pe baza psihoterapiei este de câteva luni, dar poate dura chiar şi un an sau doi, încluzând mai multe şedinţe cu pauze între ele. Spre finalul tratamentului, psiho-terapeutul şi pacientul ar trebui să înţeleagă că au ajuns la sfârşitul unui program de lucru, a unei colaborări care îi va da psiho-terapeutului satisfacţia unei munci îndeplinite, iar pacientului, îi va redeschide uşa spre o altă lume.

Raluca Florescu

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata