Vârful viiturii de pe Dunăre va atinge zilele acestea localităţile din Deltă

Vârful viiturii de pe Dunăre va atinge zilele acestea localităţile din Delta Dunării, autorităţile susţinând că sunt pregătite să intervină pentru a sprijini populaţia care ar putea fi afectată.

‘În cursul zilei de sâmbătă şi duminică putem spune că ne-am situat în vârful de viitură, iar asta înseamnă că debitul de 14.500 de mc/sec înregistrat deja la Isaccea ne-a introdus deja în faza a II-a şi a III-a de apărare lucrările de pe braţul Măcin care mai au o gardă de un metru şi un metru şi jumătate’, a declarat sâmbătă, în timpul unei conferinţe de presă, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Tulcea, Constantin Lefter.

Lucrările de apărare a comunităţilor din Deltă sunt monitorizate în permanenţă, pe unele porţiuni fiind atinse cotele de inundaţie, iar unele staţii de pompare a apei din incinte îndiguite sau cu diguri vechi de peste 50 de ani şi neconsolidate până în prezent fiind deja puse în funcţiune.

Cea mai sensibilă zonă din Delta Dunării este linia de apărare a satelor comunei Ceatalchioi, potrivit prefectului judeţului Tulcea, Lucian Simion, lucrările executate până în prezent acolo neputând fi catalogate încă diguri de protecţie a localităţilor.

‘Cele 180 de hectare de teren inundate în comuna Ceatalchioi nu sunt în intravilanul localităţilor, ci în extravilan. Este vorba de unul din compartimentele fostei cooperative agricole care a funcţionat până în anul 1989, compartiment numit ‘Vrabia’, avea un dig care de-a lungul timpului a fost măcinat de ape din cauză că nu a fost întreţinut. Altfel spus, acum zona este una inundabilă şi de câte ori cresc apele primăvară acest teren este acoperit de ape’, a menţionat directorul SGA, Constantin Lefter.

Acesta a mai spus că în Delta Dunării mai sunt şi alte terenuri inundate, situaţia putând fi considerată una normală cât timp înainte de 1989 îndiguirea a avut în vedere doar unele localităţi.

‘De exemplu, încă din anul 1970, Consiliul Naţional al Apelor a considerat că zonele inundate din comuna Ceatalchioi nu trebuie obturate cu vreo lucrare hidrotehnică, pentru ca apele Dunării să se poată scurge în Deltă şi iar digul oraşului Tulcea să nu fie afectat’, a mai spus directorul Lefter.

Potrivit acestuia, lucrările demarate în urmă cu câţiva ani pentru protejarea satului Pătlăgeanca din comuna Ceatalchioi au finanţarea asigurată de către BDCE, însă trebuie găsite soluţii atât pentru situaţia juridică a unor terenuri, cât şi pentru schimbarea regimului hidromorfologic al Dunării, ele putând să se finalizeze în circa doi ani de la debut.

Schimbarea regimului hidromorfologic al braţului Chilia al Dunării a fost semnalată încă din luna septembrie a anului 2004, la Tulcea, în timpul unor seminarii ale cercetătorilor români şi din străinătate, specialiştii atrăgând atenţia asupra faptului că lucrările efectuate în partea ucraineană a Deltei Dunării ar putea produce schimbări în partea românească a Deltei.

În momentul de faţă, patru gospodării din satul Pătlăgeanca din comuna Ceatalchioi au curţile acoperite cu apă în proporţie de până la 50%, iar 180 de hectare de teren sunt inundate în comuna Ceatalchioi, după ce Dunărea în linia de apărare a localităţii au apărut două breşe săptămâna trecută şi săptămâna aceasta.

În ambele cazuri au intervenit lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, şeful instituţiei, Florin Başcău, declarând sâmbătă că primăriile din judeţ şi angajaţii din subordine sunt pregătiţi să intervină pentru a proteja comunităţile din Deltă.

Sâmbătă la Tulcea, cota Dunării este de 388 de centimetri, cu 22 de centimetri mai mică decât cota de inundaţie, conducerea SGA estimând pentru următoarele zile o creştere a nivelului fluviului de câţiva centimetri.

Situaţia satelor din comuna Ceatalchioi a ridicat probleme autorităţilor române şi înainte de 1989. Atunci, din cauza fondurilor foarte mari reclamate de întreţinerea şi consolidarea digurilor din zonă, cei mai mulţi locuitori ai satelor de aici au primit locuinţe în oraşul Tulcea, însă după Revoluţie aceştia au revenit şi şi-au ridicat alte case cu acceptul autorităţilor comunale.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.