Aproape 70% dintre români au fost cel puţin o dată la medic în ultimele 12 luni

0

Mai mult de jumătate dintre români au fost cel puţin o dată la medic în ultimul an, într-un spital, o clinică sau la medicul de familie, iar înfiinţarea unor spitale private cu unităţi de primire urgenţe în ţara noastră reprezintă dorinţa a peste trei sferturi dintre cetăţeni, se arată într-un studiu realizat în luna martie de IMAS.

Potrivit studiului făcut la cererea MedLife, 67% dintre români au fost cel puţin o dată la medic în ultimele 12 luni, în cadrul unui spital, o clinică sau la medicul de familie, iar 42% dintre persoanele intervievate ar alege să meargă într-un spital privat.

Orientarea către un spital privat este mai frecventă la tinerii cu vârste între 18 şi 29 de ani, în rândul rezidenţilor din oraşele mari şi din Bucureşti, care au studii superioare şi venituri care pornesc de la 1.000 lei sau mai mari.

”Absenţa unităţilor medicale private din anumite regiuni face ca spitalele private să fie mai greu accesibile populaţiei din anumite localităţi. Prin urmare, preferinţa pentru un spital privat versus unul de stat se concretizează în mai mică măsură în comportament în zonele în care nu există spitale private comparativ cu celelalte”, precizează autorii studiului într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Conform cercetării, înfiinţarea unor spitale private cu unităţi de primire urgenţe în România reprezintă dorinţa a peste trei sferturi dintre români. Această iniţiativă se bucură de o mai mare susţinere în rândul tinerilor, al persoanelor cu venituri ridicate, precum şi al celor care au studii medii şi superioare.

Studiul mai relevă faptul că, dintre persoanele care au mers într-un spital de stat în decursul ultimului an, 31% au declarat că i-au oferit medicului care i-a tratat o atenţie, fie că a fost vorba despre cadouri sau bani. Acest tip de comportament este mai frecvent în oraşele mici, dar şi în Capitală, cu preponderenţă în cazul persoanelor cu venituri mari şi cu studii superioare.

Studiul a fost realizat în luna martie, la nivel naţional, pe un eşantion de peste 1.000 de persoane şi oferă detalii despre atitudinea românilor în ceea ce priveşte frecvenţa vizitei la medic, în ultimele 12 luni, cât şi informaţii despre preferinţa pentru sistemul medical privat sau cel de stat.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.