EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Bulgaria: Parchetul a confirmat că poliţia a făcut interceptări ilegale

0

Parchetul bulgar a confirmat, luni, că Ministerul de Interne a efectuat interceptări telefonice ilegale. Procurorii investighează scandalul în care fostul ministru de interne Ţvetan Ţvetanov a fost acuzat de interceptarea convorbirilor telefonice a doi şefi de stat şi a unui comisar european. Potrivit datelor prezentate recent de liderul partidului socialist Serghei Stanişev, Ţvetanov, care a fost vicepremier în guvernul de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov, a dispus interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice ale unor lideri politici, printre care preşedintele Gheorghi Pârvanov (2002-2012), actualul preşedinte Rosen Plevneliev, liderii tuturor partidelor parlamentare de opoziţie, precum şi comisarul european Kristalina Gheorghieva,unii magistraţi şi oameni de afaceri.

Procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, a anunţat la o conferinţă de presă, luni, că, deocamdată, s-au confirmat două treimi din informaţiile anunţate de Stanişev. Parchetul a început urmărirea penală împotriva a patru înalţi demnitari din Ministerul de Interne. Printre aceştia, se numără şi Radko Dimitrov, care în ziua în care Stanişev a făcut dezvăluirile, a încercat să distrugă discul dur cu înregistrările audio folosind o şurubelniţă. La câteva ore după anunţul făcut de Stanişev, Dimitrov a reuşit să şteargă o mare parte din informaţiile culese prin interceptările ilegale. Procurorii au aflat că autoturismul prin care se făceau înregistrările s-a deplasat pe străzile Sofiei în zilele în care, potrivit actelor, ar fi trebuit să fie în garaj.

Cu toate că parchetul nu a început o urmărire penală împotriva lui Ţvetanov, ci împotriva unor funcţionari din Ministerul de Interne, Partidul Socialist Bulgar, Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (a minorităţii turce) partidul ultranaţionalist Ataka şi alte formaţiuni mai mici au cerut, luni, ca fostul ministru de interne să renunţe la cariera politică şi să nu mai candideze la alegerile parlamentare din 12 mai. Într-o unanimitate fără precedent, toate formaţiunile politice importante, cu excepţia partidului GERB, au cerut ca Ţvetanov să-şi respecte promisiunea să iasă din viaţa politică dacă acuzaţiile se confirmă. La rândul său, fostul vicepremier a declarat că nu intenţionează să renunţe la cariera politică înainte de confirmarea acuzaţiilor din partea unei instanţe judiciare.

Potrivit datelor prezentate de Stanişev, înregistrările audio se făceau din ordinul personal al lui Ţvetan Ţvetanov fără nicio aprobare din partea parchetului. Toate înregistrările erau predate vicepremierului şi nu rămâneau niciun fel de urme, susţine liderul socialist. Potrivit acestuia, echipa de specialişti care se ocupa de interceptări se deplasa cu o maşină gri ale cărei plăcuţe de înmatriculare se schimbau după fiecare operaţiune. Parchetul a confirmat luni că maşina există şi este identică cu cea descrisă de liderul socialist.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.