Coreea de Sud suplimentează bugetul cu 15,4 miliarde de dolari pentru a stimula economia

Guvernul sud-coreean a propus marţi un buget suplimentat cu 17.300 miliarde woni (15,4 miliarde de dolari) pentru 2013, în ideea de a stimula ritmul de creştere a celei de-a patra economii asiatice, transmite AP.

Acesta va fi cea de-a treia mare suplimentare bugetară adoptată de Coreea de Sud, depăşită doar de cele aprobate după criza financiară asiatică din 1998 şi criza financiară globală din 2008.

Ministerul nipon de Finanţe estimează că pachetul va adăuga 0,3 puncte procentuale la creşterea economică şi va crea 40.000 de locuri de muncă. Majoritatea fondurilor suplimentare vor fi cheltuite pentru crearea de locuri de muncă, oferirea de sprijin financiar pentru gospodăriile cu venituri reduse, extinderea serviciilor de îngrijire a copiilor şi stabilizarea preţurilor produselor alimentare.

‘Cred că împreună cu alte politici, precum măsurile de pe piaţa imobiliară anunţate anterior, un buget suplimentar de asemenea magnitudine va fi suficient pentru a da speranţe pentru o relansare economică’, a declarat ministrul sud-coreean de Finanţe, Hyun Oh-seok.

Pe lângă suplimentarea bugetară, care are nevoie de aprobarea parlamentului, Ministerul de Finanţe va utiliza alte 2.000 de miliarde de woni din fondurile de stat care nu au nevoie de aprobarea legislativului pentru a stimula economia.

Măsurile de stimulare vin după ce luna trecută Ministerul de Finanţe şi-a redus estimările de creştere economică pentru acest an până la 2,3% de la 3% cât estima anterior, după ce în 2012 economia sud-coreeană a înregistrat o creştere de 2%, cel mai slab avans din ultimii trei ani.

În pofida solicitărilor guvernului pentru a stimula economia, Banca centrală a refuzat să reducă costul creditului şi săptămâna trecută a menţinut dobânda cheie la 2,75% pentru a şasea lună consecutivă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.