Guvernul francez a făcut publice declaraţiile de avere ale miniştrilor

Guvernul francez a făcut publice, luni seară, declaraţiile de avere ale tuturor membrilor săi în cadrul unui demers inedit, consecinţă a afacerii Cahuzac şi primă etapă a unei asanări morale menite a restabili încrederea între lumea politică şi cetăţeni, relatează AFP.

Publicate pe internet pe o pagină specială, aceste declaraţii cuprind bunurile imobiliare, bijuteriile, operele de artă şi maşinile pe care le deţin cei 37 de miniştri şi şeful guvernului, Jean-Marc Ayrault. Conform declaraţiilor, premierul deţine un Volkswagen Combi din 1988 evaluat la 1.000 de euro. Ministrul de externe Laurent Fabius are una din cele mai mari averi, de 6 milioane de euro.

Un proiect de lege, prezentat Consiliului de Miniştri la 24 aprilie, ar urma să prevadă obligativitatea publicării declaraţiilor de avere şi pentru parlamentari, preşedinţi de colective teritoriale, membri ai cabinetelor ministeriale şi directori din administraţia centrală.

Măsura publicării declaraţiilor de avere a fost hotărâtă de preşedintele Francois Hollande în cadrul eforturilor de a recâştiga încrederea francezilor, zdruncinată în urma scandalului din jurul fostului ministru Jerome Cahuzac. Popularitatea şefului statului a scăzut vertiginos în urma dezvăluirii că fostul ministru al bugetului Jerome Cahuzac a ascuns circa 600.000 de euro într-un cont bancar secret în Elveţia. Acesta a demisionat din guvern şi este investigat în prezent pentru fraudă fiscală.

Poziţia în sondaje a lui Hollande a fost afectată şi de dezvăluirea recentă că un apropiat al său, trezorier al campaniei sale prezidenţiale, este acţionar la companii offshore din Insulele Cayman.

Spre deosebire de guvernul său, Francois Hollande nu şi-a prezentat luni declaraţia de avere, aceasta fiind făcută publică în urmă cu un an, cu ocazia alegerilor prezidenţiale. Conform acestei declaraţii din mai 2012, averea şefului statului se ridică la 1,17 milioane de euro.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.