Nebunia „Bitcoin”

Intenţia Uniunii Europene de a generaliza experimentul Cipru îi face pe deţinătorii de depozite bancare să se reorienteze către alte forme de protecţie a sumelor respective. Numai că, pentru moment, nici una din variantele clasice de investiţie nu pare a mai oferi garanţia depozitelor bancare. Nici valutele, nici aurul, nici imobiliarele, nici acţiunile nu mai prezintă siguranţă. Profitând de situaţie, internauţii vin cu o contraofertă neaşteptată numită “bitcoin”.

 Dănuţ Dudu

  •  O lume virtuală la limita realului

 Variaţii neaşteptate de curs, câştiguri sau pierderi debusolante, o lume virtuală asemănătoare unui complex joc de monopoly în care participanţii folosesc o monedă unică, virtuală, care se tranzacţionează 24h/24h, 7 zile din 7.

Pentru a înţelege dinamica acestei lumi virtuale ar trebui spus că, doar într-o singură zi de tranzacţionare din săptămâna trecută, moneda virtuală a înregistrat succesiv următoarele variaţii: – 60 %, + 100 %, – 40 %, + 50 %.

Bitcoin-ul, căci despre el este vorba, începe să depăşească limitele lumii virtuale şi să agite lumea finanţelor atât de mult încât autorităţile sunt obligate să ia notă de existenţa acestei alternative monetare. După trei ani de existenţă, moneda virtuală profită de criza cipriotă şi înregistrează un succes neaşteptat, explicabil doar prin creşterea neîncrederii în băncile centrale şi monedele emise de acestea (în special euro).

Creată în 2009 de Satoshi Nakamoto – pseudonimul unui informatician a cărui identitate reală încă dă naştere la controverse -, bitcoinul a fost de la început o monedă electronică destinată unei piese de liber schimb. Utilizatorii pot de asemenea să tranzacţioneze diferite sume de bani exprimate în diferite devize prin Internet.

Cu toate acestea, piaţa acestei monede virtuale este încă în zona virtuală. În acest moment, există 11 milioane de bitcoin în circulaţie, iar numărul total este limitat la 21 de milioane. Odată la patru ani, volumul este înjumătăţit. De la începutul anului au fost emişi 25 de bitcoin la fiecare 10 minute faţă de 50 de bitcoin care erau emişi până acum.

Pentru achiziţionarea acestor bitcoin, trebuie să deţii un verificator de reţea – un aşa numit “miner” – care validează tranzacţiile în această monedă. Noii bitcoin emişi constituie plata “muncii” fiecărui participant şi este atribuit în funcţie de puterea maşinii utilizate de fiecare “miner” din reţea.

Aceştia pot revinde bitcoinii pe Internet utilizând peste 20 de platforme de tranzacţionare nereglementate. Cea mai importantă este cea din Japonia, MtGox, pe care se efectuează aproximativ 70% în schimburile mondiale.

 

  •  Moneda virtuală a depăşit pragul de 2 miliarde $

Bitcoin este un vis pentru speculatori, în ciuda faptului că nu există un sistem de referinţă sau o valoare fundamentală care să permită o evaluare concretă a acesteia.

Cu toate acestea, pe fondul crizei cipriote, moneda virtuală a depăşit, în primă instanţă, pragul de 1 miliard $ pentru ca rapid să treacă şi de cel de 2 miliarde $. Şi asta în ciuda unei sincope asemănătoare unui krach înregistrată recent, derapaj care însă a fost rapid uitat pentru că oferta de bitcoin se autogenerează de un calculator care funcţionează după o lege obscură, care nu este publică şi care formează limitarea numărului de unităţi aflate în circulaţie la 21 de milioane.

De asemenea, există un site special creat pentru a permite speculatorilor să vândă “în lipsă” (o tehnică de tranzacţionare care permite traderului să vândă unităţi pe care nu le deţine urmând să cumpere ulterior aceeaşi cantitate de unităţi vândute. Câştigul/pierderea este realizat din diferenţa de preţ dintre preţul de vânzare şi cel de cumpărare).

Situaţia a permis ca în vocabularul pieţelor să intre termeni de genul “bitcult”, “bitmania” şi, mai recent, “bitkrach”… Normal că atacurile hackerilor asupra acestui sistem sunt la ordinea zilei fiind motivate de faptul că această monedă cibernetică a abolit orice frontieră şi orice convenţie.

Garantând anonimatul, bitcoinul este utilizat ca mijloc de tranzacţionare pe site-ul “Silkroad”, un forum supravegheat de poliţiile din întreaga lume deoarece aici se tranzacţionează, printre altele, medicamente dintre cele mai diverse (unele dintre ele cu regim special). De altfel, utilizatorii recunosc că folosesc “bitcoinul” ca modalitate de plată a produselor respective.

 

  •  Cumpărături virtuale?

Să vedem, în continuare, cum se realizează o tranzacţie folosind acesta monedă virtuală.

Să presupunem că o persoană doreşte să achiziţioneze un produs folosind “bitcoin”. Suma în bitcoin pe care o deţine persoana respectivă se află într-un portmoneu electronic, iar în cazul în care sunt suficiente unităţi pentru achiziţionarea produsului, persoana lansează un ordin de cumpărare criptat, care este introdus în reţea.

Aici calculatoarele verifică dacă sumă clientului este suficientă pentru achiziţia dorită şi validează tranzacţia. În acelaşi timp, proprietarul calculatorului care a lansat ordinul este plătit în bitcoin, iar calculatorul vânzătorului primeşte plata care este apoi confirmată, iar contravaloarea produsului este depusă în portmoneul electronic al vărsătorului.

Succesul înregistrat de noua monedă a făcut deja prozeliţi, apărând o nouă monedă rivală numită “ripple” şi care se doreşte a fi mai transparentă şi mai solidă, beneficiind în special de sprijinul celor de la Silicon Valley. În mod firesc fanii bitcoin (şi nu numai aceştia) îşi pun întrebarea: după ce au detronat monedele reale vom asista la o concurenţă între monedele virtuale?

 

  •  Portretul robot al utilizatorului de moneda virtuală

Până atunci să vedem care este portretul robot al utilizatorului de moneda virtuală.

Conform sondajului făcut de cei de la “Space Druid”, acesta este, în proporţie de 96% din totalul utilizatorilor, bărbat cu vârsta în jurul a 30 de ani şi se consideră mai curând “investitor” decât speculator.

De asemenea, el se autodefineşte ca fiind “anticapitalist” şi liberal. Motivaţiile lui pentru utilizarea acestei monede sunt, în ordine descendentă, curiozitatea, dorinţa de profit şi politică (promovarea unui nou tip de piaţă).

Utilizatorii bitcoin susţin că folosesc moneda virtuală pentru efectuarea de donaţii şi cadouri.

Unul din 10 respondenţi ai unui sondaj a recunoscut însă că a utilizat bitcoin pentru a cumpăra droguri. Principala temere a utilizatorilor de bitcoin este legată de reglementare şi controlul sistemului, ceea ce ar duce implicit la un final scandalos. Opiniile utilizatorilor se regăsesc pe forumul www.Bitcointalk.org, iar, după ce au recurs la utilizarea acestei monede, apreciază că au făcut reale progrese în domeniul criptografiei, informaticii şi finanţelor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.