Razele soarelui fac mult bine după o perioadă în care au lipsit

O vreme blândă, un cer degajat de nori, o luminozitate bună şi moralul se ridică brusc. După luni întregi de vreme nefavorabilă, organismul uman devine un adevărat burete care absoarbe toate elementele stimulatoare pozitive, scrie passionsante.be.

 Efectele sunt atât psihologice, cât şi fizice, iar ele se completează unele pe altele.

Luminozitatea acţionează asupra ritmurilor biologice: când cerul este senin de dimineaţă, la răsărit, trecerea de la somn la starea de veghe se face mult mai natural şi mai armonios. O atmosferă senină produce şi alt efect, cu importante repercusiuni: percepem diferit mediul înconjurător, lucrurile din jur, formele şi culorile. Această latură estetică, senzaţia că totul a devenit deodată mai frumos, mai plăcut de privit, ne aduce un adevărat sentiment de bine.

Se întâmplă apoi să întâlnim oameni în aceeaşi stare de spirit, iar relaţiile sociale se îmbunătăţesc astfel. La locul de muncă, colegii par mai puţin morocănoşi, iar în transportul în comun domneşte o atmosferă mai prietenoasă.

În plan fiziologic, lumina acţionează într-un mod deosebit de benefic. Sinteza vitaminei D are loc sub acţiunea ultravioletelor B. Hormonul este important în multe funcţii organice (îndeosebi osoase), iar o carenţă în această privinţă poate fi implicată în anumite procese psihologice (cum ar fi depresia sezonieră). Razele soarelui acţionează şi asupra producerii de dopamină, serotonină, endorfină şi melatonină, tot atâtea elemente cruciale ale ceasului biologic sau ale stării de spirit.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.