EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Semnal de alarmă: “Aceşti copii mor din cauza metodelor agricole utilizate”

0

“Roundup Ready” este un tip de soia ce se cultivă în prezent pe scară largă în întreaga lume. Alături de acest tip de soia, se foloseşte şi ierbicidul “Roundup” a cărui utilizare creşte exponenţial.

Boabele se soia “Roundup Ready” produse de compania Monsanto sunt modificare genetic pentru a putea rezista dozelor letale de glifosat. Această substanţă activă se găseşte în ierbicidul “Roundup”, produs de tot de compania Monsanto.

Este un câştig pentru companie dar, în acelaşi timp, un pericol pentru mediul înconjurător, pentru animalele şi oamenii care consumă produsele rezultate din aceste recolte, subliniază Dr. Mercola.

 

  • “Am pesticide în mine. Toţi avem”

Una dintre ţările cele mai afectate de acest tip de soia modificată genetic este Argentina, a cărei populaţie se îmbolnăveşte treptat datorită împrăştierii masive de ierbicide. Glifosatul, principalul ingredient din ierbicidul “Roundup”, este responsabil de creşterea îngrijorătoare a numărului de malformaţii precum şi a cazurilor de cancer.

În filmul “Oamenii şi Puterea – Argentina: Seminţele periculoase”, producătorul Glenn Ellis investighează tendinţele distructive şi afectarea sănătăţii, asociate cu utilizarea pe scară largă a tipului de soia modificată genetic. În Cordoba, Ellis vorbeşte cu laureatul Nobel, profesorul Raul Montenegro despre problemele care apar odată cu utilizarea excesivă a pesticidelor.

Montenegro, un biolog de renume mondial apare îmbrăcat ca un cercetaş, cu o  bluză kaki şi cu cizme de jungle. «Am pesticide în mine», a spus el imediat ce a deschis uşa. Aici, toţi avem, deoarece pământul este plin de pesticide. Aceasta este o mare problemă. În Argentina, biodiversitatea este în scădere, chiar şi în parcuri, deoarece pesticidele nu cunosc limite” , scrie Ellis.

Mai mult de 18 milioane de hectare din pământul Argentinei este plantat cu soia modificată genetic peste care se împrăştie peste 300  milioane de litri de pesticide.

Studiile arată clar că glifosatul, cu care aceste recolte sunt stropite, poate cauza cancer şi malformaţii congenitale. Ambele apar foarte des în zonele în care substanţa este pulverizată. Sterilitatea şi avorturile spontane sunt, de asemenea, în creştere. Experţii atenţionează că în 10-15 ani, rata cancerului, a infertilităţii şi a disfuncţiilor endocrine ar putea atinge niveluri catastrofice în Argentina.

 

  • Malformaţiile, alarmant de numeroase în centrele agricole din Argentina

Ellis s-a întâlnit şi cu dr. Medardo Vasquez, specialist neonatolog care conduce spitalul de copii din Cordoba. Dr. Vasquez i-a zis: “Văd multe cazuri de malformaţii congenitale. Trebuie să le spun părinţilor că aceşti copii, ai lor, mor din cauza metodelor agricole utilizate. În unele zone din Argentina, principala cauză a decesului copiilor mai mici de un an, sunt malformaţiile.

Ellis indică, totodată, o diagramă cu două grafice care arată o creştere foarte pronunţată, în strânsă corelaţie. Unul reprezintă creşterea plantaţiilor de soia din ultimii 15 ani iar cealălalt, creşterea malformaţiilor congenitale din provincie, în acelaşi interval de timp. În satul Malvinas Argentinas, care este înconjurat de plantaţii de soia, rata avorturilor spontane este de 100 de ori mai mare decât media naţională datorită utilizării glifosatului.

În afară de stropirea cu ierbicide, un alt factor de contaminare o constituie silozurile care conţin culturi modificare genetic. Recoltele tratate chimic produc praf contaminat care este răspândit în atmosferă, fără a fi filtrat, apoi este purtat de vânt şi inhalat de către localnici.

În ciuda tuturor dovezilor evidente, compania Monsanto îşi susţine în continuare nevinovăţia şi refuză să accepte realitatea. Într-o declaraţie scrisă către Ellis, compania spunea: “Brandul agricol de ierbicide Roundup are o lungă istorie de utilizare a produselor în condiţii de siguranţă, dacă sunt folosite conform instrucţiunilor de pe etichete, în mai mult de 100 de ţări din întreaga lume. Studii toxicologice aprofundate au arătat că glifosatul, substanţa activă din ierbicidele cu marca Roundup, nu produce malformaţii congenitale sau probleme de reproducere.”

 

  • Un raport uimitor ce ilustrează deficienţele nutriţonale şi riscurile porumbului OMG

Un raport dat către MommAcrossAmerica2 de către un angajat al companiei De Dell Seed Company (singura companie din Canada ce produce boabe de porumb nemodificate genetic) oferă o imagine uimitoare a diferenţelor nutritive între porumb OMG şi porumb non-OMG.

În urma prelevării de probe, au fost analizate diferenţele nutriţionale între cele două tipuri de porumb, iar rezultatele arată astfel:

Calciu: porumb OMG = 14 ppm / porumb non-OMG = 6130 ppm (437 de ori mai mult)

Magneziu: porumb OMG = 2 ppm / porumb non-OMG = 113 ppm (de 56 de ori mai mult)

Mangan: porumb OMG = 2 ppm / non-OMG porumb = 14 ppm (de 7 ori mai mult)

De asemenea, porumbul OMG conţine 13 ppm de glifosat, comparativ cu zero în porumbul non-OMG.

Standardul EPA(Agenţia de Protecţie a Mediului), în America, pentru nivelul maxim de glifosat permis în apa de băut este de 0,7 ppm.

În Europa, nivelul maxim admisibil în apă este de 0,2 ppm.

S-a constatat că porumbul modificat genetic conţine, de asemenea, niveluri extrem de ridicate de formaldehidă. Conform unui studiu al doctorului Huber, s-a constatat că 0,97 ppm de formaldehidă ingerată a fost toxică pentru animale. Porumbul OMG conţine, în mod surprinzător, de 200 de ori mai multă formaldehidă. Nu e de mirare că animalele, atunci când au de ales, evită hrana modificată genetic.

 

  • OMG nu sunt “cele mai testate” produse din lume

Este important să realizăm că alimentele modificate genetic nu s-au dovedit sigure pentru consumul uman niciodată. Compania Monsanto şi avocaţii săi susţin despre culturile modificate genetic că sunt “cele mai testate produse alimentare din lume”. Ceea ce nu spun ei este că:

Cercetarea care este finanţată, afectează în mod previzibil rezultatele acestui procedeu. Acest fapt a fost verificat de zeci de reviste ştiinţifice, comparând finanţarea cu rezultatele studiului. Atunci când o industrie finanţează cercetarea, este garantat că rezultatele vor fi unele pozitive. De aceea ar trebui făcute studii independente care, în paralel, să verifice din nou rezultatele.

Companii precum Monsanto sau Syngenta permit, rareori, accesul cercetătorilor independenţi la seminţe, invocând protecţia juridică pe care o au în conformitate cu brevetele de invenţie pe care le au pentru produsele respective. Prin urmare,  este extrem de dificil, aproape imposibil de a efectua o cercetare independentă.

Dacă aceşti oameni de ştinţă ar obţine seminţele de la un fermier, companiile i-ar da în judecată, căci una din tacticile lor preferate este utilizarea sistemului judiciar în avantajul lor. Aproape orice cercetare agricolă academică este controlată de Monsanto şi, fiind susţinătorul principal al acestor departamente de cercetare, nimeni nu va risca să-şi piardă finanţarea, arată Dr. Mercola în articolul publicat pe site-ul propriu.

Traducere şi editare: Raluca Florescu

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.