Tunisia şi FMI au ajuns la un acord cu privire la un credit de 1,78 miliarde de dolari

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi guvernul tunisian au ajuns la un acord cu privire la un împrumut preventiv de 1,78 miliarde de dolari, anunţul oficial urmând să fie făcut marţi, 16 aprilie, a declarat luni pentru Reuters un oficial guvernamental.

La 8 aprilie, o delegaţie a FMI a început o nouă rundă de negocieri cu guvernul tunisian, care a cerut o linie de credit preventivă pentru a-şi putea uşura problemele de finanţare care au apărut după revoluţia din urmă cu doi ani.

‘Acordul a fost finalizat deja şi va fi anunţat mâine, însă semnarea oficială va avea loc luna viitoare’, a declarat un înalt oficial guvernamental sub protecţia anonimatului. Sursa a precizat că dobânda pentru împrumutul FMI va fi de 1,08% iar Tunisia va rambursa creditul în cinci ani, cu o perioadă de graţie de trei ani.

Anterior, ministrul tunisian de Finanţe, Elyess Fakhfakh, a declarat că se aşteaptă ca Tunisia să semneze un acord de împrumut cu FMI în luna mai.

După doi ani de la revolta care a condus la căderea fostului preşedinte Zine al-Abidine Ben Ali, economia tunisiană este în continuare anemică şi ţara este paralizată de o interminabilă criză politică şi instituţională. Tensiunile politice au fost acutizate după asasinarea, în luna februarie, a opozantului Shokri Belaid.

Tunisia are nevoie de ajutorul FMI pentru a-şi proteja economia de turbulenţele economie globale, inclusiv criza datoriilor în Europa. Cu toate acestea, mai multe partide politice se opun unui acord cu FMI, apreciind că violează suveranitatea Tunisiei într-o serie de domenii precum reforma subvenţiilor.

Guvernul tunisian al islamistului Ali Larayehd se aşteaptă în acest an la o creştere economică de 4,5%, după o creştere de 3,6% anul trecut.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.