EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Alexandru Muraru este noul preşedinte-director general al Institutului Naţional al Patrimoniului

Alexandru Muraru este noul preşedinte-director general al Institutului Naţional al Patrimoniului, informează, miercuri, Biroul de presă al Ministerului Culturii, într-un comunicat.

Universitarul ieşean a fost numit în această funcţie de ministrul Culturii, Daniel Barbu, INP, subordonat ministerului, fiind o instituţie de importanţă naţională care gestionează, coordonează şi finanţează întreaga politică în domeniul patrimoniului din România.

În vârstă de 30 de ani, Alexandru Muraru este doctor în Ştiinţe Politice la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi), cercetător ştiinţific şi profesor asociat în cadrul Departamentului de Ştiinţe Politice de la această prestigioasă instituţie de învăţământ superior.

Muraru este cercetător asociat în cadrul Institutului Român de Istorie Recentă (Bucureşti).

A beneficiat de burse de studii la University of Utrecht (Olanda), Center for Advanced Holocaust Studies (Washington DC, S.U.A) şi a unei burse doctorale finanţate de Comisia Europeană prin programul POSDRU (2008-2011), a susţinut numeroase conferinţe internaţionale şi a participat la seminarii şi programe academice în Europa şi America de Nord.

Noul preşedinte-director general al INP a absolvit două programe de master, în Istorie Românească şi Ştiinţe Politice, ambele în cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi.

Publică frecvent studii, articole şi recenzii pe teme de istorie recentă, relaţii internaţionale sau teorie politică.

În perioada 2005-2009 a fost consilier la Cancelaria Primului-Ministru al României, iar în intervalul aprilie-decembrie 2007 a fost consilier personal al Ministrului Justiţiei.

De asemenea, între 2011-2013 a fost consilier pentru Parlamentul României.

A fost decorat, în mai 2008, de Regele Mihai I al României cu medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate”.

INP este o instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii, care gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării şi executării lucrărilor de consolidare-restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice, prin Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice.

De asemenea, INP finanţează, prin acordarea de credite, obţinute din timbrul monumentelor istorice, având numeroase atribuţii în privinţa protejării şi promovării acestora, cât a celor incluse în lista patrimoniului naţional, fiind în acest sens şi punctul de contact naţional UNESCO.

În acelaşi timp, INP dezvoltă programe şi proiecte naţionale şi europene în domeniul patrimoniului, administrează fondul documentar al monumentelor istorice şi editează numeroase lucrări şi publicaţii periodice în domeniu.

Prima instituţie care a avut ca obiect evidenţa şi cercetarea monumentelor istorice a apărut în România în 1892, iar ulterior aceasta şi-a schimbat denumirea, structura şi arhitectura instituţională în numeroase rânduri, mai ales în perioada regimului comunist şi după 1989.

De-a lungul timpului, aceasta a avut ca preşedinţi personalităţi marcante de talia lui Nicolae Iorga (1923-1940), N. Ghika-Budeşti, Ştefan Balş, Arthur Verona, Horia Teodoru ş.a.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata