Europarlamentarul Corina Creţu consideră că UE are nevoie urgenţă de altă reţetă anticriză decât impovărarea cetăţenilor

0

Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, a pledat, la Strasbourg, pentru o acţiune europeană urgentă în vederea soluţionării problemelor grave care şubrezesc nivelul de trai al cetăţenilor şi încrederea acestora în proiectul european, informează un comunicat de presă al PSD.

În caz contrar, există riscul major ca viitoarele alegeri europene din 2014 să fie rezultatul unei combinaţii toxice între indiferenţă şi votul-sancţiune al cetăţenilor exasperaţi, a avertizat vicepreşedintele PSD. „Împovărarea cetăţenilor cu factura crizei, ără perspectiva relansării economiei, sporeşte riscul răbufnirii unei minorităţi radicalizate, pe fondul indiferenţei majorităţii. Ne îndreptăm spre decontul mandatului şovăielnic al unei Comisii Europene incapabile să găsească soluţii pentru depăşirea crizei. Preţul poate fi catastrofal pentru construcţia europeană, dacă, după cinci ani de ezitări şi experimente nereuşite, va urma un mandat aşezat, prin votul cetăţenilor, sub semnul sacrificării ideii europene”, a atras atenţia Corina Creţu, în intervenţia scrisă aferentă dezbaterii din plenul Parlamentului European cu privire la viitorul UE.

„Lipsa de entuziasm a croaţilor de a vota, duminică, la primele alegeri organizate pentru Parlamentul European în viitoarea a 28-a ţară a UE este oglinda necruţătoare a unei stări de fapt general-europene. Doar 1 din 5 croaţi a ţinut să participe la acest scrutin ce precede aderarea ţării lor la 1 iulie şi acest fapt a favorizat dreapta naţionalistă şi extrema-dreapta. E o rată de participare sub jumătatea mediei europene la europarlamentarele din 2009”, a precizat europarlamentarul român.

„Ceasul ticăie inexorabil pentru Europa. Mai e un an în care solidaritatea şi eficienţa pot reda speranţa”, a avertizat vicepreşedintele Grupului Socialist, criticând lipsa de voinţă a Comisiei Europene şi a Consiliului de a stimula investiţiile publice şi private pentru a combate şomajul record, de a a impune băncilor separarea activităţii de creditare de operaţiunile speculative şi de a face pasul spre mutualizarea datoriilor în UE.

„Cetăţenii europeni au plătit, deja, o factură dureroasă a crizei, inclusiv pentru salvarea băncilor. Urmează scadenţa unei datorii acumulate inutil şi paradoxal tocmai în timpul austerităţii. Soluţia cipriota creează, oricâte asigurări ar veni deocamdată dinspre oficialii europeni, un precedent şi arată că, încă, la Bruxelles sau Berlin, nu s-a găsit altă reţetă anticriză decât vâratul mâinii tot mai adânc în buzunarul contribuabilului”, a subliniat europarlamentarul Corina Creţu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.