FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2013 şi 2014

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2013 şi 2014, din cauza reducerii cheltuielilor guvernamentale în SUA şi a recesiunii din Europa, se arată în raportul semi-anual World Economic Outlook publicat marţi.

Astfel, conform celor mai recente prognoze ale FMI, economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 3,3% anul acesta şi de 4% anul viitor, după ce în ianuarie estima o creştere de 3,5% în 2013 şi de 4,1% în 2014. Pentru economiile avansate FMI a înrăutăţit prognoza de creştere la 1,2% în 2013 şi a menţinut la 2,2% estimarea pentru 2014. De asemenea, FMI a revizuit în scădere previziunile pentru economiile emergente, la 5,3% în 2013 şi la 5,7% în 2014. Zona euro ar urma să se contracteze cu 0,3% anul acesta şi să revină la o creştere de 1,1% anul viitor.

Totuşi, FMI susţine că perspectivele economiei mondiale s-au îmbunătăţit în ultimele luni, pe fondul atenuării riscurilor financiare. De asemenea, FMI a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei Japoniei, datorită politicii monetare agresive adoptate recent, care va duce la un avans mai rapid al economiei şi a majorării inflaţiei.

‘Perspectivele economiei mondiale s-au îmbunătăţit din nou dar drumul spre redresare în economiile avansate rămâne accidentat. Deşi riscurile la adresa economiei mondiale s-au diminuat, încă predomină elementele negative care ar putea avea efecte importante în toate regiunile’, se arată în raportul semi-anual World Economic Outlook publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional.

Economia SUA ar urma să înregistreze un avans de 1,9% în 2013 şi de 3% în 2014, în timp ce Produsul Intern Brut al Chinei va creşte cu 8% anul acesta şi cu 8,2% anul viitor. Economia mondială se redresează în trei viteze, apreciază FMI: ‘Pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare încă au o creştere solidă dar în economiile avansate pare să fie o bifurcaţie între Statele Unite pe de o parte şi zona euro, pe de altă parte’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.