EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

FMI estimează că 20% din datoriile companiilor din zona euro sunt nesustenabile

0

Companiile din zona euro se confruntă cu o problemă a datoriilor care riscă să prelungească recesiunea din regiune, a avertizat miercuri Fondul Monetar Internaţional într-un raport cu privire la stabilitatea financiară mondială, transmite Bloomberg.

FMI estimează că aproximativ 20% din obligaţiunile sau creditele companiilor europene din zona euro sunt nesustenabile şi ar putea forţa firmele să-şi reducă dividendele sau să-şi vândă din active.

‘Firmele de la periferia zonei euro au acumulat datorii considerabile în perioada de boom a creditului, pe fondul estimărilor de profituri ridicate şi a condiţiilor relaxate de creditare. În prezent companiile se confruntă însă cu reducerea datoriilor într-un context de creşterea economică redusă şi dobânzi ridicate’, se arată în raportul FMI.

Potrivit Fondului, această povară a datoriilor care presupune plata unor dobânzi mari împiedică firmele să investească în proiecte profitabile care să le permită să-şi reducă datoriile.

‘În timp ce companiile mari şi diversificate ar putea să vândă din active (inclusiv din diviziile din străinătate) pentru a reduce gradul de îndatorate, vânzarea unor active profitabile va afecta în mod negativ veniturile şi profiturile. Mai mult, reducerea suplimentară a costurilor operaţionale, a dividendelor şi a cheltuielilor de capital va impune noi riscuri la adresa creşterii economice şi încrederii investitorilor’, adaugă FMI.

Semnalul de alarmă cu privire la datoriilor companiilor este doar una dintre problemele cu care se confruntă sistemul financiar mondial, în special în Europa, în opinia FMI. Potrivit Fondului, băncile din zona euro sunt doar la jumătatea procesului de ‘deleveraging’ (aducerea obligaţiilor la un nivel comparabil cu activele lor) şi trebuie să reducă în continuare aproximativ 1.500 de dolari din bilanţurile lor.

‘Pe măsură ce continuă să-şi reducă bilanţurile, pe lângă reducerea activelor non-core, băncile ar putea fi nevoite să-şi restructureze sau reducă portofoliul de credite’ susţine FMI.

De asemenea, FMI a cerut marilor bănci centrale din întreaga lume să monitorizeze cu atenţie eforturile extraordinare de relansare a creşterii economice, avertizând că menţinerea dobânzilor de referinţă la un nivel apropiat de zero şi injecţiile de lichidităţi ar putea alimenta bulele speculative şi riscă să destabilizeze pieţele financiare.

Marţi, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2013 şi 2014, din cauza reducerii cheltuielilor guvernamentale în SUA şi a recesiunii din Europa. Conform celor mai recente prognoze ale FMI, economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 3,3% anul acesta şi de 4% anul viitor, după ce în ianuarie estima o creştere de 3,5% în 2013 şi de 4,1% în 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.