Füle: Macedonia a realizat progrese semnificative în ultimele 6 luni, dar trebuie să depăşească efectele crizei politice

Comisia Europeană (CE) şi-a exprimat marţi, în raportul de primăvară referitor la Macedonia, aprecierea pentru continuarea eforturilor de reformă din acest stat, în ciuda recentelor tensiuni politice, dar a subliniat importanţa continuării dialogului şi a aplicării integrale a acordului care a dus la depăşirea crizei politice.

În general, implementarea reformelor legate de aderarea la UE în Macedonia a continuat, înregistrându-se progrese în îndeplinirea obiectivelor vizate, apreciază CE în raport. Relaţiile cu statele vecine au rămas bune şi s-au făcut paşi înainte în relaţiile bilaterale cu Bulgaria şi Grecia, iar discuţiile pentru soluţionarea ‘chestiunii numelui’ au fost impulsionate după ce reprezentantul special al secretarului general al ONU în acest dosar a avansat săptămâna trecută o nouă propunere.

De asemenea, raportul evidenţiază importanţa aplicării acordului politic de la 1 martie 2013, prin care a fost depăşită recenta criză politică.

‘În ultimele şase luni s-au înregistrat progrese semnificative. Provocarea este acum să se menţină acest impuls, pentru ca oportunităţile existente să fie folosite pe deplin. În acest scop, acordul politic încheiat la 1 martie trebuie aplicat integral, inclusiv prevederile referitoare la Comisia de anchetă şi Memorandumul de înţelegere privind îndeplinirea scopul strategic al ţării de aderare la UE şi reluarea dialogului cu jurnaliştii’, a declarat comisarul european pentru extindere, ŠStefan Füle.

La 1 martie a fost semnat, în urma medierii comisarului european ŠStefan Füle, un acord între partidele de guvernământ şi opoziţie cu privire la formarea acestei comisii, care va investiga evenimentele din 24 decembrie, când membrii opoziţiei şi ziariştii au fost evacuaţi cu forţa din parlamentul de la Skopje.

‘Din 2009, am produs patru rapoarte privind progresele înregistrate de Macedonia prin care am recomandat deschiderea negocierilor de aderare. Acum am adoptat încă unul, la solicitarea Consiliului, menţinându-ne recomandarea. De aceea, CE speră că în iunie Consiliul de Miniştri va acţiona pe baza recomandărilor sale’, a mai spus Füle.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.