Părintele Efrem,unul din cei mai apreciaţi duhovnici din Athos, despre importanţa Postului Mare

Egumenul Mânăstirii Vatoped din Athos, părintele Efrem, unul din cei mai cunoscuţi şi apreciaţi duhovnici din Sfântul Munte, închis în decembrie 2011 pentru 90 de zile pentru acuzaţii care s-au dovedit în cele din urmă nefondate, a avut zilele trecute la Atena prima sa conferinţă publică după eliberarea din detenţie, la care a vorbit despre importanţa Postului Sfintelor Paşti pentru creştinii ortodocşi, despre asceză şi înfrânare.

”Postul Sfintelor Paşti ne dă posibilitatea de a privi în adâncul inimii noastre. Să ne dăm seama că ceea ce ne împiedică, în primul rând, este divinizarea propriului eu”, a subliniat părintele Efrem, în cuvântul său rostit în faţa unui număr mare de oameni adunaţi în sala de conferinţe a unui hotel din Atena, care s-a dovedit neîncăpătoare pentru toţi cei care au dorit să participe la această întâlnire, după cum informează romfea.gr.

Părintele Efrem, a cărui întâlnire cu cei care au dorit să-l vadă şi să se hrănească din cuvântul său a fost prilejuită de un un examen medical la o clinică din Atena, a vorbit şi de păcatul judecării aproapelui şi despre importanţa trăirii în Hristos. ”A te plânge de aproapele tău, a-l judeca – este o boală a sufletului. Noi trebuie să-l aflăm pe Hristos şi atunci ne aflăm şi pe noi înşine. Şi nu trebuie să uităm că omul este veşnic şi că viaţa lui nu se termină niciodată’, a spus arhimandritul Efrem.

Egumenul Mânăstirii Vatoped a mai vorbit şi despre dobândirea Duhului Sfânt, care este adevăratul scop al vieţii creştine. ”Sufletul omenesc trebuie să guste din bunătatea Duhului Sfânt, este vital pentru el. Este foarte trist că mulţi oameni contemporani nu doresc să dobândească harul lui Dumnezeu”, a mai spus stareţul Mânăstirii Vatoped.

Părintele Efrem a fost arestat în decembrie 2011, înainte de Crăciun, sub acuzaţia de a fi comis ilegalităţi într-o afacere de schimb de terenuri între mănăstire şi stat, care ar fi adus prejudicii statului grec. În pofida mai multor cereri de eliberare condiţionată pe motivul agravării stării sale de sănătate, justiţia elenă a decis abia la 29 martie 2012, după 90 de zile de detenţie preventivă, eliberarea părintelui Efrem, în schimbul unei garanţii de 300.000 de euro.

Ulterior, în iunie 2012, Curtea Supremă de Justiţie a Greciei /Aeropag/ a hotărât achitarea arhimandritului Efrem în dosarul schimbului de proprietăţi ale mânăstirii de pe lacul Vistonida.

Arestarea în ajunul Crăciunului din 2011 a egumenului Mânăstirii Vatoped, considerată un vârf al spiritualităţii monahale ortodoxe, a provocat la acea vreme multă îngrijorare şi nedumerire şi a ridicat mai multe semne de întrebare în lumea creştin-ortodoxă, mai mulţi ierarhi din Grecia, Rusia, Bulgaria, România reacţionând faţă de gestul autorităţilor elene.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.