România: Numai în 3 teste din 100 s-a depistat carne de cal în produse etichetate drept vită

Numai în trei dintre cele 85 de mostre de produse preambalate din România care erau etichetate drept carne de vită supuse la teste ADN de către autorităţile competente s-a depistat carne de cal, informează marţi Comisia Europeană (CE).

În alte 15 mostre de carne neambalată care urma să fie vândută drept carne de vită autorităţile competente nu au descoperit carne de cal. În total, numai trei teste din 100 au reliefat prezenţa cărnii de cal în produse neambalate sau preambalate care urmau a fi vândute cu eticheta carne de vită, ceea ce reprezintă o proporţie de 3%.

În urma controalelor realizate de autorităţile competente pe 147 de mostre de carne de cal destinate consumului uman în România, în niciuna dintre acestea nu s-au descoperit urme ale antiinflamatorului fenilbutazonă.

Conform testelor raportate de operatorii din industria alimentară, în România s-au efectuat teste ADN pentru depistarea cărnii de cal în produse etichetate drept vită în 594 de cazuri şi s-a descoperit carne de cal în 7 dintre acestea. În ţara noastră, operatorii privaţi nu au efectuat teste pentru depistarea fenibutazonei în carnea de cal destinată consumului.

Dintre ţările UE, în Franţa s-a descoperit în cele mai multe cazuri carne de cal în urma testelor ADN, respectiv în 47 dintre cele 353 de mostre verificate, ceea ce reprezintă un procent de 13,5%. În Grecia, din 288 de teste efectuate, s-a descoperit ADN de cal în 36 de cazuri, iar în Germania în 29 din 878 de mostre. În ţări precum Belgia, Irlanda, Malta, Slovacia şi Marea Britanie nu s-a descoperit ADN de cal în urma testelor efectuate.

În ceea ce priveşte testele pentru depistarea fenibutazonei, 14 dintre cele 16 cazuri de la nivelul UE s-au descoperit în Marea Britanie, unde sunt efectuate verificări în toate abatoarele, şi câte un caz în Irlanda şi Cehia.

Testele la nivelul UE relevă că mai puţin de 5% dintre produsele verificate conţineau ADN de cal şi că doar circa 0,5% dintre carcasele de cal asupra cărora s-au efectuat teste conţineau fenilbutazonă.

‘Concluziile de astăzi au confirmat că este o chestiune de fraudă alimentară şi nu de siguranţă alimentară. Restabilirea încrederii consumatorilor europeni şi a partenerilor comerciali în lanţul nostru alimentar după acest scandal legat de etichetarea frauduloasă este acum de o importanţă vitală pentru economia europeană, ţinând cont de faptul că sectorul alimentar este cel mai mare din UE’, a declarat comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor Tonio Borg, citat într-un comunicat. El a adăugat că în lunile următoare CE va propune întărirea controalelor de-a lungul lanţului alimentar ţinând cont de lecţiile învăţate din acest scandal.

În total, autorităţile competente au efectuat 7.259 de teste în cele 27 de state UE, din care 4.144 au fost teste pentru depistarea ADN-ului de cal şi 3.115 au vizat descoperirea de urme de fenilbutazonă. Dintre aceste teste, în total 193 au dus la depistarea de carne de cal în produse etichetate drept vită, respectiv 4,66% şi 16 au indicat prezenţa fenibutazonei, respectiv 0,51%.

În plus, statele membre au raportat alte 7.951 de teste pentru depistarea ADN-ului de cal efectuate de către operatori din industria alimentară, respectiv producători, procesatori şi distribuitori. Dintre acestea, în 110 cazuri s-a descoperit carne de cal în produse etichetate drept carne de vită.

După rezultatele controalelor prezentate marţi, experţii din statele membre şi cei ai CE se vor întâlni la 19 aprilie pentru discuta, printre alte chestiuni, dacă planul coordonat de control al UE, convenit la 19 februarie 2013, după declanşarea scandalului cărnii de cal, ar trebui extins.

Testele, cofinanţate în proporţie de 75% de CE, au costat aproximativ 400 de euro fiecare, o sumă totală de 2,5 milioane de euro fiind necesară pentru realizarea controalelor de către autorităţile competente din toate ţările membre.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.