România participă la cel mai amplu exerciţiu de simulare a unor atacuri teroriste simultane la nivelul UE

România participă miercuri şi joi, alături de alte opt state din Uniunea Europeană (UE), la cea mai complexă acţiune de simulare a unei reacţii coordonate a forţelor de poliţie antiteroriste în cazul unor atacuri teroriste simultane organizată până în prezent, informează miercuri Comisia Europeană (CE). În România, se va simula un atac terorist asupra unui autobuz, a declarat Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.

Exerciţiul intitulat ‘Common Challenge’ este organizat de reţeaua ATLAS, o asociaţie formată din unităţile speciale de poliţie din cele 27 de state membre care activează în combaterea terorismului, şi se va derula în România, Austria, Belgia, Irlanda, Italia, Letonia, Slovacia, Spania şi Suedia.

‘Lupta pentru combaterea terorismului este una dintre provocările cheie pentru securitatea internaţională. Terorismul nu recunoaşte frontierele şi menţinerea securităţii publice reprezintă o provocare complexă care necesită coordonarea eforturilor noastre. Cred că cooperarea între forţele de poliţie din Europa este mai necesară acum decât niciodată şi salut exerciţiul reţelei ATLAS’, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.

La rândul său, purtătorul de cuvânt Michele Cercone a precizat că atacurile teroriste simulate vor viza în Suedia un feribot, în Letonia o navă de containere, în Irlanda o centrală electrică, în România şi Spania câte un autobuz, în Belgia un tren rapid, în Italia o clădire, iar în Slovacia şi Austria câte o şcoală. ‘Aceste ţinte ar urma să fie atacate de terorişti şi se vor lua ostatici, dar scenariul va varia de la o situaţie la alta. În fiecare simulare, două până la patru unităţi provenind din state membre diferite vor participa la simulare’, a spus Cercone în cadrul briefingului de presă cotidian al CE.

El a precizat că nu există nicio legătură între simularea de atacuri teroriste în nouă state membre de miercuri şi joi şi recentele evenimente de la Boston. ‘Ceea ce s-a întâmplat /la Boston/ arată că pregătirea şi coordonarea eforturilor şi interacţiunilor între forţele de poliţie din diferite state membre este crucială şi încercăm pe cât posibil să stimulăm acest lucru şi să finanţăm programe care ne ajută să fim pregătiţi’, a mai spus Cercone.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.