Sondaj INSCOP: Aproape 80% dintre români cred că ţara noastră trebuie să intre în Schengen

Românii consideră în proporţie de aproape 80% că ţara noastră ar trebui inclusă în spaţiul Schengen, iar în clasamentul preferinţelor acestora faţă de diverse state conduc – Marea Britanie, SUA, Franţa, Germania şi Spania, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research.

Întrebaţi dacă România ar trebui să fie inclusă în spaţiul Schengen, 79,2% dintre cei intervievaţi au răspuns afirmativ, 10,9% – negativ, în timp ce 9,9% nu au ştiut sau nu au dorit să răspundă.

Rugaţi să se pronunţe cu privire la modul în care privesc diferitele state, românii au exprimat în proporţie de 77% sentimente mai degrabă pozitive faţă de Marea Britanie (comparativ cu 75% în luna februarie). În luna martie, 74% indică sentimente mai degrabă pozitive faţă de mai multe state: SUA (faţă de 71% în februarie), Franţa (care obţinea în februarie 72%), Germania (77% în februarie) şi Spania (cotată cu 72% în februarie). Pe locurile imediat următoare sunt clasate Italia, cu 70% şi Olanda, cu 66%.

Republica Moldova este cotată cu 55% în clasamentul preferinţelor românilor, fiind cea mai ”populară” ţară dintre vecinii României. Republica Moldova este urmată la diferenţă de un procent de China (54%). Grecia, Turcia şi Bulgaria înregistrează 49%, 47% şi, respectiv, 41% sentimente mai degrabă pozitive în rândul românilor. Topul este încheiat de Rusia (36%), Ungaria (35%) şi Ucraina (34%).

Întrebarea a măsurat orientarea generală a românilor faţă de diverse ţări, prin indicarea unor variante de răspuns generale: ”un sentiment mai degrabă pozitiv” şi ”un sentiment mai degrabă negativ”.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului „Adevărul” în perioada 19 – 27 martie. Volumul eşantionului a fost de 1.082 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.