EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Tendinţe pe piaţa smartphone în 2013: Ecranele mari şi procesoarele quad-core

0

Telefoanele inteligente de top ale anului 2013 vor avea ecrane largi full-HD, camere de 10-13 megapixeli şi procesoare cu 4 nucleee (quad-core), judecând după tendinţele care s-au desprins din ediţia de anul acesta a cunoscutului eveniment Consumer Electronics Show (CES), găzduit de Las Vegas Convention Center în ianuarie.

Dan Bărboi

Chiar dacă, prin tradiţie, CES este mai puţin cunoscut ca definind tendinţele din industria telefoanelor mobile, ediţia sa din 2013 a prezentat publicului american o cuprinzătoare gamă de terminale produse de firme precum Sony, ZTE, şi Huawei, care au subliniat anumite tendinţe hardware pe care fabricanţii par să mizeze în competiţia tot mai acerbă din piaţa de profil.

Chiar dacă producătorii caută mereu metode prin care să îşi diferenţieze oferta (de exemplu bateria de 3000 mAh a modelului Huawei Ascend D2 sau tehnologia video HDR încorporată în Sony Xperia Z), telefoanele inteligente de vârf care au putut fi admirate anul acesta la CES au performanţe şi dotări relativ similare, ce definesc anumite tendinţe, identificate de site-ul bestsmartphones.us.

 

1. Ecrane full-HD de 5 inchi

Mergând pe drumul deschis de HTC Droid, cunoscut şi ca Butterfly, modelele Sony Xperia Z, Huawei Ascend D2, şi ZTE Grand S au ecrane de 5 inchi cu rezoluţie de 1080 x 1920 pixeli.

În plus, ultimele modele de la Alcatel (seria One Touch) şi Vizio mizează şi ele pe acest tip de ecran, în varianta full-HD.

Ecranele spaţioase şi rezoluţiile mari sunt printre opţiunile preferate de producători atunci când îşi promovează noi modele de smartphone, iar clienţii par să fie sensibili la acest argument, aşa cum a fost demonstrat deja de succesul familiei Galaxy Note de la Samsung. Primul Galaxy Note a introdus un ecran mare pentru vremea sa, de 5.3 inchi, iar urmaşul său Note II are ecranul de 5,5 inch.

Tot la CES, Huawei a lansat Ascend Mate, cu un uriaş ecran LCD capacitiv de 6,1 inchi şi rezoluţie de 720 x 1280 pixeli, iar HTC a prezentat în premieră un model revoluţionar numit Droid DNA – acronimul englezesc al acidului dezoxiribonucleic – al cărui ecran de 5 inchi oferă rezoluţia standard de 1080×1920.

Totuşi, acest din urmă smartphone a fost criticat de specialiştii pieţei de profil pentru bateria sa de doar 2020 mAh, mai mică decât modelele altor producători, deoarece – după cum este bine cunoscut – principalul dezavantaj al ecranelor tactile largi este consumul mare de curent, deci autonomia scăzută a telefonului.

 

2. Procesoare quad-core

Mergând pe ideea „mai puternic şi mai performant,” producătorii de smartphone-uri vor miza, anul acesta, pe procesoare quad-core (4 procesoare într-unul singur), cu scopul de a permite rularea unor programe complexe, mai ales aplicaţii multimedia de calitate ridicată. Astfel de exemple sunt Sony Xperia Z şi ZTE Grand S, ambele echipate cu procesoare Qualcomm Snapdragon S4 Pro de 1,5 GHz şi, respectiv,  1,7GHz, în timp ce Huawei a ales pentru Ascend D2 un procesor quad-core propriu de 1,5 GHz.

La rândul lor, fabricanţii de procesoare au fost şi ei activi la CES: Nvidia, Ericsson, Qualcomm au lansat propriile procesoare quad-core noi, din cunoscutele serii Tegra, NovaThor şi Snapdragon, care vor fi disponibile în producţia de serie încă din acest an.

 

3. Noi aplicaţii pentru a mări autonomia

Combinaţia “ecran tactil LCD de 5 inchi – procesor quad-core” poate fi atractivă în ceea ce priveşte aplicaţiile rulate, însă are un efect negativ deloc de neglijat: consumă bateria foarte repede.

Majoritatea utilizatorilor se plâng că un „plin” de acumulator îi ţine cel mult o zi, dacă folosesc telefonul pentru navigare pe internet şi aplicaţii multimedia.

În sfârşit, aceste reproşuri au fost ascultate de producători, care încearcă diverse metode pentru a prelungi autonomia dispozitivelor mobile. Astfel, Sony şi Huawei şi-au îndreptat atenţia către aplicaţiile software menite să limiteze consumul, aşa numitele „battery savers”.

Soluţia găsită de Sony constă în modul Battery Stamina, care micşorează consumul de curent al proceselor active, în momentul când ecranul este închis, prelungind de până la 4 ori durata de viaţă în stand-by. Printre altele, este întrerupt automat traficul de date, dar IP-ul telefonului este păstrat în memorie, astfel încât atunci când telefonul trece în modul activ, conexiunea internet este accesibilă imediat.

Pe acelaşi principiu funcţionează şi aplicaţia de economisire a bateriei dezvoltată de Huawei, însă – spre deosebire de Sony, unde traficul de date este întrerupt software – fabricantul chinez a ales un procedeu hardware, care întrerupe fizic circuitul de transmitere a datelor atunci când Ascend 2 trece în stand-by.

 

4. Protecţie împotriva apei şi noroiului

Tot Sony şi Huawei sunt promotorii unui nou trend pe piaţa smartphone: rezistenţa la apă şi noroi. După cum afirmă Sony în materialele de promovare distribuite la CES, Xperia Z „rezistă la jeturi de apă cu presiune scăzută venite din orice direcţie, cu condiţia ca toate căpăcelele care protejează mufele să fie închise, şi poate rezista în apă jumătate de oră, la adâncimea maximă de un metru.”

La rândul său, deşi Ascend D2 are un nivel mai redus de protecţie la apă, poate rezista fără probleme la utilizarea în condiţii de ploaie, chiar şi torenţială, ne promit producătorii săi.

Deşi au devenit cunoscute ca deschizătoare de drumuri în domeniu, firmele Sony şi Huawei nu sunt primele cu asemenea preocupări. Încă de anul trecut, Panasonic a lansat la Mobile World Congress modelul Eluga dL 1, care poate rezista la adâncimea de 1,5 m timp de 30 de minute.

 

5. Camere foto cu înaltă rezoluţie

În ceea ce priveşte camerele foto, noile telefoane inteligente de la Sony, Huawei şi ZTE sunt echipate în mod similar: toate trei au camere de 13 megapixeli pe spate, care pot atinge o rezoluţie maximă de 4128×3096 pixels, iar Xperia Z şi Grand S au şi camere secundare frontale de 2 Mp.

Sony a implementat standardul HDR atât pentru video, cât şi pentru foto, alături de un stabilizator de imagine şi tehnologii atât de noi încât nici nu şi-au găsit echivalent în limba română (geo-tagging, touch focus, face detection, sweep panorama). Printre altele, producătorul afirmă că HDR permite chiar şi filmarea contra soarelui – ceva greu de imaginat până acum câţiva ani.

 

6. Android şi iOS  – principalele sisteme de operare pentru smartphone

Chiar dacă concluzia nu s-a desprins neapărat de la CES, merită amintite rezultatele unui studiu realizat de International Data Corporation (IDC), potrivit căruia Android şi iOS şi-au adjudecat împreună 91,1 % din piaţa smartphone în trimestrul 4 al anului trecut.

Producătorii de telefoane inteligente au livrat, în perioada amintită, 207,6 milioane de unităţi cu sistemele de operare concepute de Google şi Apple, cu 70,2% mai mult decât în urmă cu un an. Pe totalul anului 2012, Android şi iOS au reprezentat 87,6% din vânzări, iar procentul mai mare din T4 demonstrează că ne aflăm în faţa unei tendinţe care, cel mai probabil, va continua şi în 2013.

Dan Bărboi

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.