Victor Ponta: În majoritatea ţărilor europene nu există cvorum de participare de 50% la referendum

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, 16 aprilie,  că proiectul de lege prin care se modifică pragul de participare la referendum a primit avizul Guvernului şi a precizat că în majoritatea ţărilor europene nu există cvorumul de 50%.

„Proiectul de lege care modifică legea referendumului este semnat de parlamentari din tot USL-ul, într-o procedură de urgenţă am şi dat aviz pozitiv al Guvernului, era un lucru pe care îl stabilisem în USL. Modificarea este în sensul în care cred că şi preşedintele Băsescu se exprimase în luna ianuarie şi anume rămâne în continuare un număr necesar de 25% din toţi alegătorii care să se pronunţe pentru sau nu împotrivă, depinde de obiectul referendumului, aici nu s-a schimbat nimic, e ca şi până acum, e nevoie de un sfert din populaţia ţării şi e o normă absolut europeană care să fie de acord cu o anumită modificare din referendum.

Ceea ce am redus este cvorumul de participare de la 50 la 30%, majoritatea ţărilor europene nu au cvorumul de 50% şi este o realitate cu care ne-am confruntat şi cu care ne vom confrunta tot timpul în momentul în care numărăm în cvorum toţi cetăţenii şi pe cei 3 milioane de cetăţeni români care în acest moment nu se află în România şi care, în mod obiectiv, nu vor participa niciodată la referendumuri sau participă în număr foarte mic”, a declarat Ponta, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că trebuie să existe un cvorum care să poată fi îndeplinit pentru că niciodată nu s-ar putea modifica Constituţia sau valida referendumuri locale cu actualul prag.

„Curtea Constituţională ne-a spus că nu e nevoie de 50%, e nevoie să avem acelaşi prag pentru toate referendumurile locale, judeţene, consultative”, a mai spus premierul.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.