EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Vinul de masă este în pericol să dispară din noua Lege a viei şi vinului

0

Noul proiect al Legii Viei şi Vinului elaborat de Ministerul Agriculturii conţine o serie de prevederi care ar putea pune în pericol existenţa micilor producători de vin, consideră reprezentanţii Federaţiei Viticultorii, o asociaţie care numără 14.000 de membri.

‘Experţii’ ministerului au stabilit că vinul de masă nu mai trebuie să existe şi l-au eliminat din lege, deocamdată ca denumire. În locul acestuia s-a introdus denumirea de vinuri fără denumire de origine controlată (DOC) şi fără indicaţie geografică (IG) soi. Această aparentă redenumire nu este întâmplătoare, întrucât în proiectul legislativ se stipulează că pentru producerea acestor vinuri este nevoie de obţinerea unei licenţe contra cost de la Ministerul Agriculturii, care nu face altceva decât să ridice costurile de producţie ale micilor producători”, precizează preşedinte Federaţiei, Toader Manole, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, aceste condiţii, dacă vor deveni realitate, îi vor afecta pe micii producători de vin, care sunt obligaţi să se conformeze unor noi reguli, în timp ce pentru producătorii de vinuri DOC şi vinuri IG nu este nevoie de licenţiere.

„Atragem atenţia că prin aceste schimbări legislative se urmăreşte descurajarea micilor producători de vin prin impunerea unor condiţii pe care le considerăm nejustificate, iar în final chiar scoaterea vinului vrac de pe piaţă şi comercializarea sa doar sub formă îmbuteliată. Proiectul Legii viei şi vinului a intrat în dezbaterea Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor. Le solicităm pe această cale parlamentarilor să elimine prevederile defavorabile micilor producători de vin şi să ia în considerare şi propunerile acestora”, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, directorul în Ministerul Agriculturii, Cornel Dicu, a declarat că vinurile de masă vor rămâne în noua lege însă nu a fost stabilit dacă vor fi introduse şi soiurile vinurilor sau se va utiliza doar denumirea generică.

„Nu este vorba de nicio eliminare din lege a vinurilor de masă. Acestea vor avea o denumire generică însă abia în normele metodologice de aplicare se va stabili împreună cu cei din piaţă dacă se va introduce şi soiul vinului. În acest caz trebuie stabilită trasabilitatea şi vor avea nevoie de o certificare însă nu este vorba de nicio licenţă. De exemplu, în Franţa, vinurile de masă sunt denumite Vin de France, rămâne şi noi să stabilim denumirea generică şi pe urmă vedem în normele de aplicare dacă va fi cu denumirea soiului sau fără”, a declarat, marţi, pCornel Dicu, director inspecţii în MADR.

Federaţia Viticultorii este o asociaţie înfiinţată în anul 2005 pentru a apăra interesele viticultorilor. La ora actuală, asociaţia numără 14.000 de membri care deţin o suprafaţă de aproximativ 24.000 de hectare de viţă de vie, cea mai mare parte în Vrancea, dar şi în alte judeţe. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.