18 aprilie – Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor

Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor se sărbătoreşte anual pe 18 aprilie, din iniţiativa ICOMOS – Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor.

ICOMOS a făcut propunerea în 18 aprilie 1982, ea fiind apoi aprobată la Conferinţa Generală UNESCO din 1983.

Scopul acestei sărbători este de a oferi posibilitatea conştientizării de către populaţie atât a valorii şi diversităţii patrimoniului la nivel naţional şi mondial, cât şi a expunerii şi vulnerabilităţii acestuia şi, în consecinţă, încurajarea eforturilor necesare pentru protecţia şi conservarea sa.

În fiecare an este aleasă o temă diferită.

Pentru 2013, ICOMOS a ales ca temă „Patrimoniul şi educaţia” şi a recomandat organizarea în şcoli, universităţi, biblioteci şi academii a mai multor tipuri de activităţi: conferinţe, prezentări, seminarii, mese rotunde, vizite, etc, pentru a spori gradul de conştientizare a acestui tip special de proprietate. Tema se referă la toate tipurile de patrimoniu, care, în contextul diversităţii culturale mondiale, sunt legate de educaţie.

Multe dintre clădiri, grupuri de clădiri sau situri sunt recunoscute ca având nu numai valoare socială sau instituţională, ci şi istorică sau artistică, şi au devenit, prin urmare, o parte semnificativă a patrimoniului cultural. Educaţia reprezintă, de asemenea, şi principala cale de transmitere a credinţei şi valorilor, precum şi principalul mod de transferare a cunoştinţelor, aptitudinilor şi obiceiurilor de la o generaţie la alta. De-a lungul istoriei şi în diferite contexte geo-culturale, educaţia a fost practicată în diverse locuri, de la spaţii deschise (în natură) până la clădiri instituţionale: şcoli, universităţi, academii, biblioteci, mănăstiri etc.

În prezent, Lista Patrimoniului Mondial include 962 de proprietăţi. Acestea cuprind 745 proprietăţi culturale, 188 naturale şi 29 mixte, din 157 de state.

Din septembrie 2012, Convenţia Patrimoniului Mondial, Cultural şi Natural a fost ratificată de 190 de state, printre care şi România.

Multe proprietăţi de patrimoniu legate de educaţie au obţinut recunoaşterea internaţională şi se regăsesc pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, precum clădirile Bauhaus din Weimar şi Dessau (Germania), Universitatea şi incinta istorică din Alcala de Henares (Spania), campusurile universitare din Caracas (Venezuela) şi Mexic.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.