Adrian Năstase: Destinul sau Dumnezeu au hotărât ca viaţa mea să nu se încheie

Fostul premier Adrian Năstase a reafirmat miercuri seara, 17 aprilie, că procesul său a fost unul politic, iar destinul sau Dumnezeu au decis ca viaţa sa să nu se încheie pe 20 iunie anul trecut, când a intenţionat să se sinucidă, după ce a fost condamnat la închisoare.

„Destinul sau poate Dumnezeu au hotărât ca viaţa mea să nu se încheie. Şi, într-un fel, am considerat că am o datorie de a trăi o altă viaţă, într-un alt mod de a privi lucrurile, într-o altă modalitate şi probabil că am reuşit, dar nu în totalitate”, a declarat fostul premier, la Antena 3, în prima apariţie publică după ce a fost eliberat din închisoare.

El a precizat că a avut nevoie în ultima lună de „un respiro”. „Au trecut 300 de zile de când n-am mai vorbit la o televiziune, am scris, e adevărat, destul de mult, iar de când am ieşit din penitenciar am vrut, în primul rând, să treacă o perioadă în care să fac pace cu mine însumi”, a spus Năstase, care a adăugat că ultimele luni s-au scurs foarte greu pentru el, fiind dificil „să consume, să absoarbă ceea ce era şi revoltă şi dezamăgire”.

„Şi mi-a fost teamă să vorbesc înainte de a gândi mai mult nu atât la ceea ce s-a întâmplat, la lucrurile care mi s-au întâmplat, dar aşteptând să văd şi ceea ce se întâmplă afară, ceea ce se întâmplă aici, în jur. Şi acum sunt pregătit să spun unele lucruri, dar nu pentru a privi în urmă, ci pentru a privi înainte, pentru a încerca să depăşesc ceea ce a fost, în definitiv, o încercare foarte grea nu atât prin prisma perioadei pe care am parcurs-o în penitenciar, cât, în primul rând, prin semnificaţia unei condamnări pe care eu am respins-o, considerând că este nedreaptă. Justiţia, uneori, paradoxal, decide şi în ceea ce priveşte dreptatea şi nedreptatea”, a afirmat Adrian Năstase.

Fostul premier şi-a exprimat convingerea că cei mai mulţi au înţeles că a fost o hotărâre care a fost dată în anumite circumstanţe şi care a avut o „conotaţie politică foarte puternică”.

„Pentru mine, însă, a fost important, după ce mi-am consumat ceea ce a fost o revoltă maximă, în 20 iunie. Şi atunci a fost revoltă, pentru că, dincolo de ceea ce poate că au fost greşelile mele ca ministru de Externe, ca preşedinte de Cameră, ca prim-ministru, în Opoziţie sau la Putere, dincolo de toate acestea, mi s-a părut profund nedreaptă acea condamnare şi în condiţiile a unei lipse de probe şi a unui proces dezechilibrat, din punct de vedere al mărturiilor şi probelor, din punct de vedere al mecanismului ca atare”, a motivat Adrian Năstase.

El a reafirmat că procesul său „trebuia să servească drept exemplu pentru o miză” pe care nu a înţeles-o şi pe care în continuare nu o înţelege. „Dar, sigur că am încercat să absorb aceste lucruri şi am considerat că în 20 iunie eu practic am început o a doua viaţă. Unii au luat-o oarecum în glumă şi au considerat că decizia mea din seara aceea a fost o înşelătorie. Practic, semnele pe care le port pe corp arată că a fost un lucru foarte adevărat şi glonţul acela a trecut la un milimetru de carotidă”, a arătat Năstase, care a dorit să-i mulţumească în mod public ofiţerului de poliţie care i-a salvat viaţa.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.