Adrian Năstase: Niciodată n-aş fi făcut o cerere de graţiere către Traian Băsescu

Fostul premier Adrian Năstase a declarat miercuri că niciodată n-ar fi făcut o cerere de graţiere către preşedintele Traian Băsescu şi a anunţat că a depus la CEDO o plângere în legătură cu condamnarea sa în dosarul „Trofeul calităţii”.

„Niciodată n-aş fi făcut o cerere de graţiere către Băsescu, aş fi preferat că stau doi ani sau oricât în penitenciar. În primul rând, o cerere de graţiere ar însemna recunoaşterea unei vinovăţii pe care eu o resping în mod categoric şi eu voi căuta mai departe să găsesc un remediu juridic. Şi este un lucru pe care nu l-am spus până acum şi vreau să-l precizez, pentru că au existat unele comentarii, încă din luna decembrie am făcut o plângere la CEDO în legătură cu această condamnare, pentru că vreau pe mai departe să arăt felul incorect în care s-a desfăşurat procedura şi nedreptatea din sentinţa respectivă. Şi, de aceea, pentru mine o cerere de graţiere către Traian Băsescu ar fi fost o altă umilinţă pe care în niciun caz eu însumi nu aş fi acceptat să o îndur”, a declarat Năstase, la Antena 3.

Fostul premier a subliniat totodată că i s-a părut o umilinţă la nivel naţional acceptarea în punctajul de la Bruxelles a condiţiei ca preşedintele interimar, Crin Antonescu, să nu aprobe graţieri individuale. „Fiind vorba, în mod evident, despre mine. Graţierea individuală este o prerogativă de suveranitate, deci a renunţa la o astfel de prerogativă înseamnă o umilinţă la nivelul statului, pe care eu n-aş fi acceptat-o. Nu aş fi cerut niciodată, se ştia lucrul acesta şi am spus-o. (…) Niciodată, pentru că însemna să-mi recunosc vinovăţia în ceea ce mă priveşte. (…) Ani de zile am fost hăituit în acest proces cu 970 de martori ai acuzării, 60 sau 70 au fost învinuiţi şi au fost scoşi din învinuire, din rechizitoriu la sfârşit doar pentru a da mărturie împotriva mea. Niciunul n-a spus ceva împotriva mea şi au fost o mulţime de minciuni”, a susţinut Năstase, adăugând că aceste lucruri va dori să le discute doar în zona CEDO.

Adrian Năstase a mai spus că au existat foarte multe momente triste în ultimele luni, mai ales de sărbători. El a arătat că a suferit totodată când a trebuit să privească din afară maturizarea copiilor săi care au trebuit să treacă bariera în viaţa dură a maturităţii.

Fostul prim-ministru a reafirmat că tot ceea ce i s-a întâmplat ţine de răzbunare politică, totul începând într-o perioadă în care Traian Băsescu începea să piardă din popularitate.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.