APIA: Vânzările de autovehicule au scăzut cu peste 6%, în trimestrul unu

Livrările totale (autoturisme + vehicule comerciale) pe piaţa auto au înregistrat, în primele trei luni ale anului 2013, o scădere de 6,6% comparativ cu aceaşi perioadă din 2012, arată Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), într-un comunicat remis, joi.

„În interiorul acestei scăderi, remarcăm autoturismele, care au un declin al vânzărilor de 6,9%. Situaţia nu este diferită de ceea ce se întâmplă pe plan european, unde, pe ansamblul UE, remarcăm o scădere importantă a înmatriculărilor de autoturisme noi (-9,8% comparativ cu aceaşi perioadă din anul trecut), principalele ţări (Franţa -14,6%, Germania -12,9%, Italia – 13% şi Spania -11,5%) înregistrând scăderi peste medie. În România, în continuare, vânzările sunt susţinute de achiziţiile realizate de către persoanele juridice (84% din total în luna martie), cele către persoanele fizice reprezentând doar 16% din total, în scădere faţă de luna precedentă cu 3 puncte procentuale”, arată comunicatul APIA.

Potrivit sursei citate, continuă să se manifeste impactul negativ al importului masiv de vehicule rulate care, la un volum de aproximativ 53.000 unităţi la autoturisme şi 11.200 la vehicule comerciale, reprezintă o creştere de 50%, respectiv de 12,3% faţă de 2012.

‘Din aceste cifre, rezultă că la fiecare autoturism nou vândut în România au fost aduse alte 4,7 rulate. Şi mai grav este faptul că 28.730 (peste 54%) dintre acestea sunt mai vechi de 10 ani, adică de 2,2 ori mai multe decât autoturisme noi vândute prin reţelele naţionale ale producătorilor autohtoni şi importatorilor autorizaţi’, se mai arată în comunicat.

În acest context, APIA atrage atenţia că cifrele menţionate sunt de natură să îngrijoreze atât autorităţile centrale ale statului, care se confruntă în mod evident cu o scădere a încasărilor la bugetul de stat (TVA, taxe şi impozite aferente vânzărilor de autoturisme noi), cât şi autorităţile locale, populaţia din principalele oraşe ale ţării fiind, în mod cert afectată de creşterea poluării aerului.

‘Este de aşteptat şi analizat în perioada următoare, dacă şi în ce măsură Timbrul de mediu şi Programul de înnoire a parcului auto vor contribui la redresarea acestei situaţii”, avertizează APIA.

Potrivit unei analize sectoriale citate în comunicat, producţia naţională a înregistrat, în luna martie, o scădere de 2% faţă de luna precedentă, ceea ce face ca, în primul trimestru al lui 2013, să fie consemnată o creştere totală faţă de 2012 de 24,3% (la volum total 107.686 unităţi), cifră datorată în exclusivitate producţiei de autoturisme +32,7% (volum total 107.684 unităţi), dar şi o scădere completă a producţiei de vehicule comerciale.

Volumele cele mai mari la trei luni le înregistrează Dacia Duster (34.194 unităţi), urmat de Dacia Sandero (27.301 unităţi), Dacia Logan (24.045 unităţi) şi Ford B-MAX (22.144 unităţi).

La export, pe primele 3 luni din 2013, s-a înregistrat o creştere generală de 12%, comparativ cu aceaşi perioadă din anul trecut, volumul total fiind de 89.709 unităţi.

Această creştere se datorează în exclusivitate autoturismelor, care înregistrează un plus de 19,1%. În ceea ce priveşte vehiculele comerciale, în absenţa producţiei, nu au fost nici volume la export.

Cel mai exportat model în luna martie, a fost Dacia Duster (12.089 unităţi), urmat de Sandero(9.389 unităţi) şi B-MAX (8.560 unităţi), ordinea fiind aceeaşi şi pe total an 2013. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.