CE aprobă alocarea a 42 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului de management al deşeurilor din Iaşi

Comisia Europeană (CE) a aprobat marţi alocarea a 42 de milioane de euro de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru modernizarea sistemului de management al deşeurilor din judeţul Iaşi, în scopul de a asigura tuturor locuitorilor acces la servicii de colectare a gunoiului sustenabile şi respectarea în zonă a exigenţelor de mediu ale UE, informează un comunicat al CE dat publicităţii miercuri.

De asemenea, va fi lansată o campanie de ridicare a gradului de conştientizare pentru a creşte eficienţa investiţiei.

În urma investiţiei de la FEDR va fi îmbunătăţit sistemul de management al deşeurilor din judeţul Iaşi, prin dezvoltarea şi extinderea serviciilor de transfer al deşeurilor, modernizarea echipamentului de colectare, extinderea capacităţilor gropilor de gunoi sau închiderea celor care nu corespund normelor UE. ‘Politica regională încearcă să amelioreze calitatea vieţii europenilor. Acest proiect va face ca fiecare gospodărie din judeţul Iaşi să aibă în curând acces la servicii de colectare a gunoiului sustenabile şi la un sistem de reciclare care va contribui semnificativ la un mediu mai puţin poluat în zonă’, a declarat comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, citat în comunicat.

Investiţia are loc în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu, în cadrul axei prioritare 2 ‘Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric’. UE va contribui prin intermediul FEDR cu 42 de milioane de euro dintr-o investiţie totală de 70 de milioane de euro.

În jur de 840.000 de locuitori, reprezentând populaţia totală a judeţului Iaşi, ar urma să beneficieze de investiţia în modernizarea sistemului de management al deşeurilor, care are drept scop final asigurarea în proporţie de 100% a accesului la servicii de colectare a deşeurilor în conformitate cu cerinţele UE. De asemenea, notează executivul comunitar în comunicatul citat, în urma investiţiei vor fi create 150 de slujbe.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.