Cum să îţi disciplinezi copilul fără să îl pedepseşti

Învăţarea diferitelor tehnici de disciplinare a copilului este o abilitate pe care părinţii ar trebui să o stăpânească. Învăţându-ţi copilul să fie disciplinat, îl poţi ajuta să devină un cetăţean responsabil. Disciplina face parte din comportamentul fiecărui om ce doreşte să fie o persoană bună, plăcută, politicoasă şi manierată.

A-ţi disciplina copilul nu înseamnă să îl pedepseşti. Disciplina are de a face, mai degrabă, cu un comportament responsabil. Aceasta implică o serie de lucruri utile pe care, ca părinte, ar trebui să îl înveţi:

  • Ce este corect şi ce este greşit
  • Cum să respecte drepturile altora
  • Să aibă un comportament acceptat de ceilalţi
  • Să identifice care sunt comportamentele negative într-o societate

Scopul final al disciplinei este de a încuraja un copil să devină sigur pe el şi responsabil din punct de vedere social, mental şi emoţional. În esenţă, atunci când îţi înveţi copilul cum să fie disciplinat, îl vei învăţa să devină:

  • Iubitor
  • Afectuos
  • Politicos
  • Sigur pe sine

Un copil disciplinat va şti cum să-şi controleze furia sau alte impulsuri. El sau ea va învăţa cum să facă faţă frustrărilor, dezamăgirilor, stresului şi altor presiuni ale vieţii.

Disciplinarea unui copil este o artă şi o ştiinţă. Mulţi părinţi încă mai cred că disciplinarea copilului înseamnă pedeapsă şi ceartă. A învăţa un copil să fie disciplinat înseamnă a-l orienta într-un mod pozitiv. Este important să faceţi unele diferenţe între disciplină şi pedeapsă. Când îţi disciplinezi copilul, îi spui de fapt cum să înveţe a se auto-controla.

Mulţi părinţi nu ştiu care este influenţa negativă a mustrării sau a abuzului unui copil. Atunci când copiii acţionează în mod iresponsabil, părinţii îi ceartă, îi plesnesc sau îi abuzează în alte moduri datorită unui impuls de moment.

Părinţii care, mai degrabă, ceartă sau bat copiii decât să utilizeze alte metode de disciplinare, vor spune mereu:

…. „Nimic nu merge”

…. „Ei ar trebui să ştie cine e şeful acasă”

…. „Nu poţi să îi laşi să plece fără a le face absolut nimic”

…. „Este datoria mea să îi disciplinez”

Atât cercetările trecute cât şi cele recente, realizate de experţi, sugerează că mustarea sau bătaia fac parte dintr-un comportament negativ al părinţilor şi nimeni nu poate să-şi disciplineze copilul cu un astfel de comportament. Ţineţi minte, pedeapsa este o metodă negativă de disciplinare a copilului, provoacându-i, totodată, durere şi neplăceri. Pedeapsa poate opri comportamentul greşit dar numai pe moment. Pedepsindu-ţi copilul, nu îl vei face să adopte un comportament corect, de lungă durată, aşa cum îţi doreşti.

Dacă eşti un părinte cu o gândire pozitivă, vei avea o influenţă bună asupra copilului. Trebuie doar să aplici principiile de bază ale comportamentului uman, să crezi în tine şi să eviţi tot ce este greşit.

Trebuie să ştiţi, de asemenea, că toţi copiii sunt diferiţi şi fiecare dintre ei are un altfel de temperament. Ei cresc şi se dezvoltă pe diferite etape, iar un anumit tip de disciplină nu poate funcţiona la fiecare copil. Când ştii şi înţelegi de ce copilul tău are uneori un comportament inadecvat, poţi să îl înveţi cu uşurinţă cum să fie disciplinat. Poţi să fii un părinte  minunat şi, în acelaşi timp responsabil, dar e important să îl disciplinezi fără a utiliza metode negative.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.