Finanţarea Strategiei Dunării în perioada 2014-2020, discutată la Bucureşti

Coordonatorii din cele 14 state implicate în Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării au susţinut, într-o reuniune la Bucureşti, că trebuie identificate priorităţi naţionale a căror realizare necesită cooperarea cu alte state pentru a include obiectivele acestei Strategii în Acordurile de Parteneriat şi în Programele Operaţionale pentru perioada 2014-2020.

„Temele abordate în cadrul reuniunii au fost modalităţile de includere a obiectivelor Strategiei Dunării în cadrul documentelor de programare şi Programelor Operaţionale pentru statele membre UE, precum şi reflectarea priorităţilor Strategiei în cadrul instrumentelor financiare UE destinate statelor non-membre UE, în viitoarea perioadă de programare 2014-2020”, detaliază Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de organizator, într-un comunicat .

Reprezentanţii români s-au referit, printre altele, la modul în care, în ţara noastră, instituţiile implicate în implementarea Strategiei Dunării, respectiv în procesul de programare a fondurilor europene structurale şi de investiţii promovează o abordare coordonată şi integrată menită să faciliteze finanţarea proiectelor Strategiei.

În cadrul reuniunii, ce a avut loc marţi şi miercuri, intervenţiile participanţilor au evidenţiat că „Strategia Dunării reprezintă o platformă de cooperare stabilă, care permite identificarea de priorităţi comune şi facilitează coerenţa şi colaborarea între programele şi politicile dezvoltate în regiunea Dunării”, relatează MAE.

„Din discuţii s-a degajat faptul că includerea obiectivelor Strategiei UE pentru regiunea Dunării în Acordurile de Parteneriat şi în cadrul Programelor Operaţionale pentru perioada 2014-2020 presupune identificarea acelor priorităţi naţionale a căror realizare necesită cooperarea cu alte state”, arată sursa citată.

Potrivit MAE, reuniunea a fost apreciată drept o contribuţie importantă adusă de România la efortul, în plan european, de a stimula, la nivelul tuturor statelor participante la Strategie, o abordare macroregională a provocărilor transnaţionale în regiunea Dunării, precum interconectarea reţelelor de transport, gestionarea riscurilor de mediu, stimularea competitivităţii.

Participanţii au convenit ca o următoare reuniune, în acelaşi format, să aibă loc în Germania/Stuttgart, în luna iunie.

b

Strategia UE pentru regiunea Dunării reprezintă o platformă de cooperare a statelor participante, în vederea dezvoltării economice şi sociale a regiunii Dunării prin implementarea în regiune a politicilor Uniunii Europene.

La Strategia UE pentru regiunea Dunării participă opt state membre UE (Austria, Bulgaria, R. Cehă, R.F. Germania-landurile Bavaria şi Baden-Wurttemberg, Slovenia, Slovacia, România, Ungaria) şi şase state non-membre UE (Croaţia, R. Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, R. Moldova, Ucraina).(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.