ÎCCJ: Bercea Mondialu, condamnat definitiv la doi ani închisoare cu executare pentru evaziune fiscală

Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondialu, a fost condamnat definitiv joi, 18 aprilie,  de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Instanţa supremă a respins recursul lui Bercea Mondialu şi a menţinut deciziile date de Tribunalul Olt în martie 2012 şi de Curtea de Apel Craiova în noiembrie 2012.

Sandu Anghel a fost trimis în judecată în noiembrie 2011 de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani şi evaziune fiscală în formă continuată.

Procurorii susţin că, în perioada 2001 – 2005, Bercea ar fi acordat, sub formă de avans, marfă şi împrumuturi financiare, suma de 5.080.359 lei, în condiţiile în care între societăţile administrate de acesta şi societăţile beneficiare nu s-au derulat tranzacţii comerciale. Totodată, acesta a ridicat din conturile societăţilor administrate, în baza unor documente fictive, suma de 1.840.400 lei, reprezentând salarii, sume pe care le-a reintrodus în circuitul financiar al societăţilor administrate.

„Tot în baza unor documente fictive, Anghel Sandu a ridicat din conturile unei societăţi comerciale dividende în sumă de 196.800 lei iar din contul alteia în sumă de 324.350 lei, în condiţiile în care societăţile din conturile cărora a ridicat aceste sume au înregistrat pierderi lună de lună. De asemenea, s-a mai reţinut că inculpatul a distrus sau ascuns actele contabile aparţinând celor cinci societăţi al căror asociat şi administrator a fost, cu scopul de a îngreuna şi obstrucţiona controlul organelor fiscale, situaţie ce a impus efectuarea verificărilor de pe extrasele de cont ridicate din unităţile bancare, unde societăţile administrate au avut deschise conturile”, mai declară procurorii.

În urma controlului efectuat de organele fiscale a mai rezultat că Sandu Anghel, în calitate de persoană fizică şi persoană juridică, a acordat împrumuturi unor diferite persoane fizice şi juridice de la care a perceput o dobândă lunară cuprinsă între 5 şi 15%, veniturile astfel obţinute în plus faţă de suma împrumutată nefiind declarată organelor financiare, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor către bugetul de stat.

În plus, Bercea Mondialu nu a înregistrat adaosul comercial aferent mărfurilor achiziţionate şi vândute de una dintre societăţile comerciale al cărei administrator era, diminuând atât veniturile din vânzarea mărfurilor, cât şi cheltuielile cu mărfurile (cu consecinţa diminuării profitului impozabil) şi a cumpărat pentru o altă societate pe care o administra un teren în suprafaţă de 4.188,70 mp în valoare totală de 396.346 lei (din care TVA-ul era de 63.282 lei), pe care ulterior şi l-a vândut sieşi, ca persoană fizică, pentru 5.000 de lei, prin vânzarea cu un preţ inferior valorii de cumpărare a terenului, fiind influenţate obligaţiile la bugetul consolidat al statului, firma sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit în sumă de 82.016 lei.

Procurorii susţin că Sandu Anghel nu a evidenţiat TVA colectat, în sumă de 32.641 lei, astfel că prin decontul de TVA aferent lunii septembrie 2004 societatea a înregistrat o sumă negativă a taxei pe valoare adăugată, în sumă de 44.272 lei, prin acest decont înregistrat la Administraţia Finanţelor Publice Slatina, sub nr. 242.556 din 22.10.2004, cu opţiunea de rambursare, societatea beneficiind de rambursare ilegală de la bugetul de stat a TVA în sumă de 32.641 lei.

În cursul urmăririi penale, în vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra conturilor lui Bercea Mondialu, în sumă de 102.609,01 euro şi 436.863 lei, precum şi asupra a 13 imobile deţinute de acesta.

Sandu Anghel a fost arestat pe 20 februarie într-un dosar în care este cercetat pentru tentativă de omor, după ce şi-ar fi înjunghiat nepotul, pe Ionuţ Anghel, zis Mercedes.

El mai este cercetat în alte şase dosare penale iar membrii familiei sale au fost cercetaţi de poliţiştii din judeţul Olt, în ultimii cinci ani, în aproximativ 120 de dosare penale.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.