Margaret Thatcher a fost condusă pe ultimul drum

Baroneasa Margaret Thatcher se odihneşte în pace după ‘o viaţă trăită în vâltoarea controverselor politice’, a remarcat miercuri episcopul Londrei, Richard Chartres, în finalul funeraliilor organizate pentru fostul premier, decedat la 8 aprilie, la vârsta de 87 de ani, în urma unui atac cerebral, relatează BBC.

Deşi au existat informaţii privind unele proteste, episcopul Londrei a subliniat, în slujba oficiată la catedrala St.Paul, că ‘astăzi nu este nici timpul, nici locul’ pentru dezbateri politice.

‘Astăzi, rămăşiţele pământeşti ale Margaretei Hilda Thatcher cea reală se află aici pentru serviciul său funerar. Aflându-se aici, este una dintre noi, supusă destinului comun al tuturor fiinţelor umane’, a spus episcopul.

Circa 20 de oponenţi ai fostului premier s-au întors cu spatele la procesiunea funerară şi unii dintre ei chiar au huiduit la trecerea sicriului prin centrul Londrei. În egală măsură, sondajele au arătat că mulţi britanici sunt nemulţumiţi de faptul că factura estimată de 10 milioane de lire a funeraliilor va trebui plătită de contribuabili, iar unii deputaţi de stânga au afirmat că organizarea acestor funeralii reprezintă un exces.

Serviciul funerar a început cu lectura unor fragmente din Biblie de către premierul David Cameron şi de către nepoata dnei Thatcher Amanda.

Sicriul fostului premier a fost adus la catedrală pe un afet tras de şase cai negri. Peste 2300 de invitaţi se adunaseră în lăcaş pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Mai devreme, primul ministru al Marii Britanii care a rezistat în această funcţie cel mai mult timp din istoria modernă a ţării a părăsit pentru ultima dată clădirea Parlamentului pe un dric care a transportat corpul neînsufleţit de la cripta capelei St.Mary Undercroft din Palatul Westminster la capela St.Clement Danes a forţelor aeriene regale, unde a început procesiunea militară.

‘Mama noastră iubită – veşnic în inimile noastre’, scria pe aranjament floral alb aşezat pe sciriu din partea copiilor dnei Thatcher Carol şi Sir Mark.

Premierul David Cameron a declarat mai devreme pentru BBC că ar fi fost nefiresc ca viaţa dnei Thatcher să nu fie comemorată. ‘Este un tribut potrivit pentru un mare prim-ministru respectat în întreaga lume şi cred că alte ţări ar fi considerat că Marea Britanie greşeşte dacă nu am fi marcat acest lucru într-un mod adecvat’,

‘Evident, oamenii au dreptul să nu fie de acord şi să aibă opinii diferite. Dar când trece în nefiinţă o femeie de 87 de ani care a fost prima femeie premier, care a rămas în acest post mai mult decât oricine în ultimii 150 de ani, cred că se cuvine să arătăm respect’, a notat Cameron.

Într-un gest excepţional ce a reflectat amploarea omagiului adus fostului premier, regina Elisabeta a II-a, care nu a mai asistat la funeraliile niciunui prim-ministru de la Winston Churchill, în 1965, şi care a avut relaţii ‘mai curând profesionale decât călduroase’ cu ‘Maggie’, a ajuns cu Rolls-Royce-ul său la catedrală cu circa un un sfert de oră înainte de începutul slujbei.

Suverana, însoţită de soţul ei, prinţul Philip, s-a aşezat în rândul întâi, iar în jurul său personalităţile politice prezente au alcătuit un veritabil tablou al vieţii politice britanice din ultimii 30 de ani. Fostul prim-ministru John Major, care i-a succedat dnei Thatcher, a stat tot în primul rând, aproape de actualul şef al guvernului Cameron, care era însoţit şi el de soţia sa Samantha.

Laburist, dar considerat frecvent unul din moştenitorii politici ai ‘dnei T’, Tony Blair se afla la rândul său în public, la fel ca succesorul său Gordon Brown.

În pofida ‘relaţiei speciale’ dintre cele două puteri, niciun fost preşedinte american nu a fost prezent la funeralii. Deşi au fost invitaţi, nici Jimmy Carter, nici George Bush Sr. şi Jr. nu au făcut deplasarea peste ocean, şi nici actualul locatar de la Casa Albă Barack Obama. În schimb, în delegaţia americană au fost prezenţi fostul secretar de stat Henry Kissinger şi fostul vicepreşedinte Dick Cheney.

Absenţe notabile de la funeralii au fost totodată fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care nu a putut veni din cauza unor probleme de sănătate, şi fosta Prima doamnă a SUA Nancy Reagan, care la rândul ei nu a putut participa.

De asemenea, peste 50 dintre invitaţi aveau legături cu războiul din Malvine, inclusiv veterani ai conflictului din 1982 cu Argentina, însă ambasadoarea Argentinei la Londra, Alicia Castro, a declinat invitaţia.

Un fost membru al regimentului de paraşutişti care a luptat în acel război, Alan Southern, a declarat în schimb, citat de BBC, că ‘Lady Thatcher a fost o doamnă absolut minunată, a iubit forţele armate şi a făcut foarte multe pentru această ţară, a pus înapoi termenul ‘mare’ în Marea Britanie’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.