PE adoptă un raport privind instituirea unui mecanism de asistenţă financiară pentru statele non-euro membre UE

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri, în sesiunea sa plenară de la Strasbourg, un raport intermediar privind o propunere de regulament privind instituirea unui mecanism de asistenţă financiară pentru statele membre ale UE care nu au adoptat moneda euro, care prezintă vederile PE faţă de revizuirea propusă de Comisia Europeană a instrumentului pentru balanţele de plăţi.

‘Punctul focal al reformelor determinate de criză a fost în principal zona euro, şi pe bună dreptate, datorită necesităţii de a regândi arhitectura originală a monedei unice. Totuşi, pe măsură ce continuăm reformele, nu trebuie să uităm să păstrăm unitatea UE şi să menţinem integritatea pieţei unice. Revizuirea instrumentului pentru balanţele de plăţi subliniază necesitatea că trebuie să ţinem cont de statele non-euro atunci când vine vorba despre asigurarea asistenţei financiare pentru dificultăţi macroeconomice‘, a declarat raportorul Danuta Hübner, din grupul PPE.

Revizuirea instrumentului pentru balanţele de plăţi ar urma să permită statelor membre UE non-euro să aibă acces la linii de credit preventive sau în condiţii mai bune. Aceste măsuri au menirea să asigure că riscurile sunt abordate de timpuriu şi că potenţialele dificultăţi vor declanşa reacţii înainte ca acestea să devină ameninţări pentru stabilitatea financiară, ceea ce poate avea efecte contagioase.

De asemenea, revizuirea instrumentului balanţei de plăţi nu face doar să acorde drepturi la asistenţă financiară pentru statele membre care nu au adoptat moneda unică, ci introduce şi obligaţii prin înăsprirea măsurilor de supraveghere în timpul sau după acordarea asistenţei financiare.

Nevoia de a avea un instrument consolidat pentru balanţele de plăţi este justificată în special în contextul dezbaterii privind uniunea bancară, se menţioneazî într-un comunicat al grupului PPE. Pentru ca uniunea bancară să fie încununată de succes, membrii săi vor trebui să fie trataţi într-un mod corect şi echitabil. De aceea, statele membre non-euro care aderă la Mecanismul unic de supraveghere bancară trebuie să aibă la dispoziţie un set adecvat de drepturi şi obligaţii. O chestiune cheie în acest context ar fi oferirea statelor membre non-euro a unei protecţii fiscale, întrucât deciziile mecanismului unic de supraveghere ar putea avea implicaţii fiscale dure şi ar putea presupune necesitatea unei recapitalizări a băncilor, apreciază popularii europeni.

Raportul privind revizuirea instrumentului pentru balanţele de plăţi propune un mecanism pentru recapitalizarea băncilor destinat statelor non-euro care vor participa la viitorul mecanism unic de supraveghere bancară. ‘Revizuirea instrumentului balanţei de plăţi trimite un important mesaj, care merge dincolo de chestiunea asistenţei financiare, respectiv către o mai mare armonizare a reformelor în UE şi este, în cele din urmă, benefică atât pentru statele euro, cât şi pentru cele non-euro, şi, mai presus de toate, în interesul pieţei unice’, a conchis Danuta Hübner.

Europarlamentarul conservator Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare (ECON) din PE, a declarat, în cadrul dezbaterii premergătoare votului, că instituirea unui mecanism de asistenţă financiară pentru statele membre ale UE care nu au adoptat moneda euro trebuie să asigure condiţii echitabile pentru acestea, în raport cu avantajele de care se bucură statele din zona euro.

‘Propunerea de regulament pentru instituirea unui mecanism de asistenţă financiară pentru statele membre a căror monedă nu este euro răspunde unei nevoi esenţiale de a asigura condiţii echitabile pentru ţările din afara zonei euro, în contextul în care criza economică a afectat întreaga UE, provocând o deteriorare a deficitului public, a balanţei plăţilor, precum şi a datoriei globale. Spre deosebire de statele din zona euro, care beneficiază de Mecanismul European de Stabilitate (MES) cu o capacitate de creditare de 500 de miliarde de euro, statele non-euro pot dispune de fonduri limitate la 50 de miliarde de euro prin intermediul instrumentului pentru balanţele de plăţi’, a spus eurodeputatul, raportor al grupului S&D pentru propunerea de regulament.

Cutaş a salutat creşterea sumei alocate acestui instrument de la 12 miliarde de euro la 50 de miliarde de euro în 2009, însă a precizat că aceasta rămâne mult inferioară celei de care dispun statele din zona euro.

‘Cu toate acestea, propunerea CE vizează alinierea condiţiilor şi procedurilor pentru a obţine un împrumut financiar la cele specifice ţărilor care au adoptat moneda unică’, a mai declarat deputatul european.

‘Obligaţii egale trebuie să însemne şi beneficii egale. De aceea, susţin propunerea raportoarei de a crea un instrument de recapitalizare bancară pentru ţările non-euro. Statele membre din afara zonei euro au nevoie, la rândul lor, de un mecanism de protecţie fiscală. Cu toate acestea, ar fi de preferat un instrument de recapitalizare directă a băncilor, cu scopul de a evita divizarea pieţei unice’, a conchis europarlamentarul român.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.