EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Plantele de apartament – sănătate la ghiveci

Nu trebuie cine ştie ce pregătire psihologică pentru a înţelege că plantele de apartament sunt atrăgătoare, iar prezenţa lor oferă un sentiment de pace şi linişte. Unele atrag prin florile viu-colorate cu care ne bucură văzul, altele prin parfumul deosebit, care înmiresmează încăperea în mod natural, fără a recurge la odorizantele chimice, în timp ce altele – ficuşii sau yucca, bunăoară – sunt apreciate pur şi simplu pentru că există, deşi nu au aromă şi nici nu fac flori estetice. Totuşi, pe lângă rolul vizual şi olfactiv, prezenţa plantelor în apartament are şi alte contribuţii, chiar mai benefice, însă mai puţin cunoscute.

Dan Bărboi

Cercetări recente au arătat că prezenţa plantelor ameliorează semnificativ mai multe aspecte ale ambientului dintr-un spaţiu închis, de la purificarea aerului până la efectele psihologice directe, cu influenţă asupra eficienţei activităţilor intelectuale şi stării de sănătate în general.

Plantele de interior joacă un rol esenţial în asigurarea unui mediu plăcut şi liniştit în care să trăim, să lucrăm sau să ne relaxăm, iar prezenţa lor creşte productivitatea şi rezistenţa la stress.

Dar iată care sunt, pe scurt, beneficiile plantelor de interior, aşa cum sunt ele sintetizate de ambiusindoorplant.com:

 • Îmbunătăţesc calitatea aerului
 • Ajută la reducerea aşa-numitului “sindrom al clădirilor bolnave” (Sick Building Syndrome, sau SBS, în engleză)
 • Contribuie la o stare generală pozitivă a locatarilor
 • Măresc productivitatea şi performanţa
 • Scad stressul şi sentimentele negative
 • Reduc zgomotul
 • Îmbunătăţesc imaginea în relaţiile de afaceri, atunci când potenţialii parteneri vizitează sediul unei firme
 • Contribuie la îndeplinirea a cel puţin 75% din criteriile ce definesc indicatorul “Calitatea Mediului de Interior” (Indoor Environment Quality, sau IEQ)

 

Plantele de interior ameliorează calitatea aerului

Puţini ştiu că nivelul de poluare al aerului este aproape întotdeauna mai ridicat în interior decât în afara clădirii, chiar şi în centrul unui oraş aglomerat, iar filtrele cu care sunt prevăzute aparatele de aer condiţionat nu contribuie prea mult la reducerea noxelor pe care le absorb din exterior.

Pe măsură ce poluanţii din exterior pătrund în încăpere, ei se amestecă rapid cu substanţele poluante generate în apartament sau birou: gaze generate de diverse echipamente, compuşi organici volatili ce se degajă din materialele plastice, inclusiv din mobilierul modern, care conţine plastic, lacuri, răşini şi alte substanţe pe bază de petrol, vapori de solvenţi etc.

Un studiu realizat de University of Technology Sydney (UTS) în condiţii de laborator şi în birouri de companii a confirmat proprietăţile plantelor de interior de a reduce concentraţiile de compuşi organici volatili (COV), dioxid de carbon (CO2) şi monoxid de carbon (CO). Au fost luate în studiu 11 tipuri de plante.

După o săptămână de aclimatizare, în care plantele s-au adaptat la amestecul specific de COV prezent în fiecare dintre mediile studiate, s-a constatat că toate speciile de plante sunt la fel de eficiente în eliminarea compuşilor volatili, pe durata a 24 de ore, indiferent că au stat la lumină sau întuneric.

Autorii studiului explică aceasta prin faptul că, de fapt, COV sunt îndepărtăţi de amestecul de pâmânt şi bacterii din ghiveci, însă planta joacă şi ea un rol esenţial: hrăneşte bacteriile din zona rădăcinii, în absenţa ei acestea fiind mai puţin active.

În esenţă, sistemul format din plantă, frunze moarte şi pământul din ghiveci absoarbe şi neutralizează compuşii organici volatili din aer (benzen, formaldehidă etc.) degajaţi de mobilier, mochete, fotocopiatoare, imprimante şi multe alte materiale şi dispozitive moderne prezente în orice birou şi în multe locuinţe, furnizând în schimb oxigen.

Rezumând rezultatele studiului, putem afirma că plantele de interior au un impact semnificativ asupra calităţii aerului din încăperi, în mai multe aspecte:

Aerul din încăperi este – aproape întotdeauna – mai poluat decât cel din exterior. În particular, aerul din clădiri conţine mai multe substanţe nocive:

  • Compuşi organici volatili (COV) emişi de materiale plastice şi sintetice prezente în mobilier, racorduri, computere şi periferice etc., cu efecte adverse asupra persoanelor prezente în respectivele încăperi: reduc concentrarea asupra activităţilor intelectuale, provoacă dureri de cap şi ochi, probleme ale aparatului respirator etc.;
  • Dioxidul de carbon provenit din respiraţia umană, dar şi din alte procese, provoacă ameţeli, incapacitatea de concentrare şi alte efecte ce ţin de oxigenarea insuficientă a sângelui.

De asemenea, plantele de interior scad concentraţiile de:

  • Azot şi oxizi de sulf
  • Toxine prezente în aer
  • Particule microscopice (praf)
  • Ozon

Studiul UTS Research, realizat pe durata a 15 ani, a cuantificat efectele plantelor de apartament, după cum urmează:

Asupra COV:

  • Pot reduce concentraţia cu până la 80%, sub 100 părţi pe miliard (ppb);
  • Atunci când concentraţia de COV creşte, şi efectul purificator al plantelor se măreşte proporţional;
  • Toate speciile de plante sunt la fel de eficiente (procesul depinde de simbioza din sistemul plantă-pământ-bacterii);
  • Funcţionează la fel de bine în condiţii de lumină şi întuneric (24/7);
  • Ghivecele de 20 cm sunt la fel de eficiente ca şi cele de 30 cm.

Asupra dioxidului de carbon (CO2)

  • Scad concentraţia cu 10-25%;
  • Introduc în sistem o cantitate egală de oxigen
  • Îndepărtarea CO2 depinde direct de numărul şi suprafaţa frunzelor; cu cât e mai multă suprafaţă verde, cu atât planta va prelua mai mult CO2;
  • Pentru a optimiza îndepărtarea CO2, plantele trebuie poziţionate în funcţie de cerinţele de luminozitate proprii fiecărei specii;

Asupra monoxidului de carbon (CO)

Scad concentraţia cu până la 90%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata