Românii şi bulgarii vor fi liberi să lucreze în Marea Britanie din 2014

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a primit asigurări din partea premierului britanic David Cameron în legătură cu faptul că ridicarea din 2014 a restricţiilor de acces pe piaţa muncii britanice pentru români şi bulgari se va desfăşura după cum este prevăzut, a anunţat preşedinţia bulgară, preluată joi de AFP.

‘Şeful statului a primit asigurări că procesul de ridicare a restricţiilor de acces pe piaţa muncii începând cu anul viitor se va efectua fără probleme’, potrivit unui comunicat al preşedinţiei bulgare.

Plevneliev, care a mers la Londra cu ocazia funeraliilor fostului premier britanic Margaret Thatcher, ‘a dezminţit în mod categoric speculaţiile referitoare la un aflux de imigranţi bulgari către alte ţări din Uniunea Europeană’, conform comunicatului.

Pe de altă parte, Marea Britanie şi-a înăsprit în ultima perioadă politica cu privire la imigranţi, introducând restricţii pentru drepturile imigranţilor în materie de ajutor pentru găsirea unei locuinţe, indemnizaţii de şomaj şi accesul la sistemul de sănătate. Imigraţia a revenit recent în forţă în centrul dezbaterii publice în Marea Britanie, pe fondul unei ascensiuni a partidului antieuropean UK Independence Party /UKIP/, ce denunţă mai ales un pericol al imigraţiei masive din partea bulgarilor şi românilor.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE.

Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul acestei perioade, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul unor astfel de perturbări (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011).

Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE – Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania – le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.