Salariul minim, una din cauzele şomajului în Europa

Cancelarul german Angela Merkel, care pledează pentru un salariu minim negociat ramură cu ramură în Germania, şi-a reiterat opoziţia fermă faţă de un salariu de bază generalizat, pe care îl consideră cauza şomajului în unele ţări din Europa, potrivit interviului acordat ziarului german Bild Zeitung, publicat joi.

Declarându-se o apărătoare a locurilor de muncă în Germania, dna Merkel susţine că salariul minim generalizat (care nu există în Germania) este motivul pentru care ‘numeroase ţări în Europa au o rată a şomajului mult mai ridicată decât în Germania, salariile nefiind în raport cu randamentul’.

Cu un şomaj de 6,9% înregistrat în martie, Germania cunoaşte în prezent un şomaj apropiat de nivelul cel mai scăzut al acestuia de la reunificarea celor două ţări germane în 1990.

Dna Merkel se opune ferm unui ‘salariu minim generalizat impus de politici’, referindu-se la un proiect de lege în acest sens, adoptat la începutul lunii martie de opoziţia de stânga, care controlează Camera superioară a Parlamentului (Bundesrat), potrivit ziarului.

Germania nu are un salariu minim aplicabil tuturor salariaţilor, dar partenerii sociali au posibilitatea de a conveni asupra lui, regiune cu regiune şi sector cu sector. Acesta este deja cazul pentru BTP.

Pentru a preveni derapajele în unele meserii, conservatorii (CDU şi aripa bavareză a CSU) dnei Merkel vor să introducă un salariu minim obligatoriu în sectoarele în care acesta nu există.

La începutul lunii martie, Bundesrat-ul – care reprezintă cele 16 state regionale -s-a pronunţat în favoarea unui salariu minim de 8,50 euro/oră, aplicabil în toată ţara, aşa cum nu există în prezent în Germania.

Bundestag-ul, Camera inferioară a Parlamentului german, unde partidele coaliţiei guvernamentale conservatoare şi liberale au majoritatea, trebuie să studieze acest proiect de lege, care – după toate aparenţele – va fi respins.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.