Victor Ponta susţine că în fiecare regiune va trebui să funcţioneze o singură curte de apel

0

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, 17 aprilie, la şedinţa Secţiei pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că, în urma procesului de regionalizare, trebuie redus numărul curţilor de apel, astfel încât să existe una singură într-o regiune.

„Trebuie să avem un acord de principiu. Raţional ar fi să avem câte o curte de apel în fiecare regiune. Asta presupune un acord de principiu cu dumneavoastră. Trebuie să umblăm şi la competenţele instanţelor, astfel încât la instanţa supremă să ajungă mai puţine cauze şi aici să vină dosarele speciale. Acum Curtea supremă este o instanţă de drept comun. Îl voi sprijini pe noul ministru al Justiţiei pentru orice reducere de competenţe, iar 98% dintre cauze să se termine la curţile de apel”, le-a spus Ponta judecătorilor din CSM.

Victor Ponta a afirmat că în Constituţie nu va fi trecut numărul de regiuni, ci ideea de regionalizare, iar dacă se va accepta principiul „o curte de apel în fiecare regiune” atunci aceste instanţe ar putea avea şi sedii secundare.

El le-a mai spus judecătorilor că judeţele nu vor dispărea, astfel încât tribunalele rămân la fel, însă schimbări vor fi doar în privinţa curţilor de apel.

„Ştiţi dumneavoastră vreun parlamentar care să vrea să se desfiinţeze o instanţă de la el din colegiu? Că eu nu ştiu”, a arătat Ponta.

Adrian Bordea, membru CSM, a ridicat şi problema înfiinţării unui tribunal specializat pe cauzele de insolvenţă, cel puţin în Capitală, în condiţiile în care, în prezent, Tribunalul Bucureşti are pe rol 68.000 de dosare pe litigii cu profesioniştii.

Premierul i-a asigurat pe judecători că nu cunoaşte nicio propunere de modificare a Constituţiei care să privească domeniul Justiţiei şi i-a rugat pe membrii CSM să participe la dezbaterile care vor avea loc în cadrul Comisiei parlamentare pentru revizuirea Legii fundamentale.

„În domeniul Justiţiei, cu cât modificăm mai puţin cu atât mai bine”, a fost concluzia premierului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

 

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.