Argeş: Fostul şef al ANMDM Daniel Boda a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru corupţie

Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită pe fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Daniel Boda, judecat alături de alţi şapte inculpaţi într-un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit soluţiei publicate vineri pe portalul instanţelor de judecată, Curtea de Apel Piteşti a admis recursul formulat de DNA faţă de sentinţa Tribunalului Argeş din 15 noiembrie 2012, prin care cei opt inculpaţi din dosar fuseseră achitaţi.

Pe lângă cei trei ani de închisoare cu suspendare, fostului preşedinte al ANMDM i-au fost interzise unele drepturi pentru o perioadă de doi ani şi i-a fost stabilit un termen de încercare de şapte ani. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 5.000 de euro, reprezentând contravaloarea mitei primite.

Printre inculpaţii condamnaţi se numără şi fostul directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Argeş, medicul Anca Alexandrescu, acuzată de complicitate la dare de mită în formă continuată, care a primit doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Soţul fostei şefe a DSP Argeş, omul de afaceri Săndel Alexandrescu, acuzat de dare de mită în formă continuată, a primit două condamnări de câte doi ani şi şase luni de închisoare, instanţa dispunând contopirea acestora cu pedeapsa de cinci ani de închisoare primită în alt dosar şi executarea sentinţei celei mai grele.

Curtea de Apel Piteşti a mai dispus, în cazul lui Săndel Alexandrescu, revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei de doi ani închisoare, 3.000 de lei amendă penală şi interdicţia dreptului de a ocupa funcţia de administrator, aplicate printr-o sentinţă din 2009 a Judecătoriei Curtea de Argeş, „urmând ca acestea să fie executate alăturat de pedeapsa rezultantă aplicată prin prezenta sentinţă, în condiţii de penitenciar”. Instanţa a constatat că inculpatul este arestat în altă cauză şi a dedus perioada executată la zi.

Ceilalţi cinci inculpaţi din dosar au primit sentinţe cuprinse între un an şi trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Este vorba de Raluca Eugenia Neagoe, consilier juridic în cadrul societăţii Ioana Med Farm din Ştefăneşti, acuzată de complicitate la dare de mită în formă continuată, Alexandru Dumitrescu, farmacist primar cu atribuţii de inspector în cadrul ANMDM, acuzat de luare de mită şi fals intelectual, Ioan Sorin Chiroiu, acuzat de dare de mită, Ionuţ Cosmin Banu şi Luiza Adriana Măzgaciu, acuzaţi de mărturie mincinoasă.

Sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Piteşti în acest dosar nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Tribunalul Argeş dispusese, pe 15 noiembrie 2012, achitarea tuturor inculpaţilor din dosar, sentinţa fiind atacată cu apel de procurorii anticorupţie.

Infracţiunile de care sunt acuzaţi inculpaţii au fost săvârşite în urma unui control efectuat de ANMDM la societatea administrată de Săndel Alexandrescu, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori şi înaintat Tribunalului Argeş pe 31 august 2011.

„La data de 8 septembrie 2010, la societatea Ioana Med Farm Ştefăneşti, administrată de inculpatul Alexandrescu Săndel, a avut loc o inspecţie inopinată efectuată de angajaţi din cadrul ANMDM, având ca obiect verificarea activităţii de distribuţie de medicamente de uz uman. Deficienţele constate de inspectori au atras amendarea societăţii şi suspendarea autorizaţiei de distribuţie angro. Pentru ca autorizaţia să îi fie restituită, în lipsa remedierii neregulilor, Alexandrescu Săndel împreună cu soţia sa Alexandrescu Anca Elena au decis să remită sume de bani preşedintelui ANMDM”, se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

Şeful ANMDM, Daniel Boda, este acuzat că a primit în două rânduri, pe 10 şi respectiv 21 septembrie 2010, suma totală de 5.000 de euro de la Săndel Alexandrescu, prin intermediul soţiei acestuia, Anca Alexandrescu.

Banii au fost daţi pentru aprobarea efectuării unei noi inspecţii la sediul societăţii din Ştefăneşti, prin care să se constate remedierea deficienţelor, iar ulterior să fie ridicată măsura suspendării activităţii şi să fie restituită autorizaţia de funcţionare.

„La data de 23 septembrie 2010, după efectuarea unei noi inspecţii (…), inculpatul Dumitrescu Alexandru, în calitate de inspector în cadrul ANMDM, a întocmit un raport în care a menţionat, în mod nereal, că deficienţele majore identificate în cursul inspecţiei inopinate din 8 septembrie 2010 au fost remediate. La data de 4 octombrie 2010, inculpatul Dumitrescu Alexandru a primit de la inculpatul Alexandrescu Săndel, prin intermediul inculpatului Chiroiu Ioan Sorin, suma de 2.000 de lei, în baza unei înţelegeri prealabile survenite în perioada desfăşurării controlului”, susţin procurorii DNA.

Ulterior, pe baza raportului favorabil întocmit de inspector, preşedintele ANMDM a restituit autorizaţia de funcţionare societăţii Ioana Med Farm din Ştefăneşti.

Ionuţ Cosmin Banu şi Luiza Adriana Mâzgaciu, angajaţi ai firmei din Ştefăneşti, au fost iniţial audiaţi în calitate de martori, dar au fost puşi sub acuzare „după ce au făcut afirmaţii mincinoase ori nu au spus tot ce ştiu referitor la împrejurările relevante asupra cărora au fost întrebaţi de procurori, menţinându-şi aceeaşi atitudine chiar şi după prezentarea materialului de urmărire penală”.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.