Corlăţean, despre procesul de integrare europeană: Republica Moldova este evident o prioritate pentru România

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a afirmat vineri, 19 aprilie, că interesul României este ca frontiera UE să se extindă spre est, integrarea europeană a Republica Moldova fiind o prioritate.

„Interesul României este ca frontiera europeană să se ducă mai departe spre est şi să nu rămână pe frontiera românească. Vorbind de procesul de integrare europeană, Republica Moldova este, evident, o prioritate”, a subliniat vineri Titus Corlăţean la atelierul „Politica externă, afaceri europene şi relaţia cu românii din afara graniţelor”, organizat de PSD.

În opinia sa, „o comparaţie geopolitică şi geostrategică între ceea ce înseamnă Balcanii astăzi şi spaţiul estic va releva, poate paradoxal pentru unii observatori, că Balcanii au devenit aproape o regiune predictibilă”.

„Statele din Balcani, din Europa de Sud-Est se îndreaptă în ritmuri diferite, în anumite cazuri cu dificultăţi, dar traseul de integrare europeană şi euroatlantică este acceptat. Aceste regiuni oferă o anumită predictibilitate. Nu este cazul cu vecinătatea estică a României. De aici mizele foarte serioase pe care le are de făcut România împreună cu partenerii săi”, a spus Corlăţean.

Ministrul a precizat că în luna noiembrie, la Vilnius, unde va avea loc Summitul Parteneriatului Estic, vor fi luate decizii vizând posibilitatea încheierii unor acorduri de asociere cu unele dintre statele care au făcut progrese, interesul Românei fiind pentru R. Moldova, Ucraina, Georgia şi Armenia.

„Ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni la Chişinău, din păcate, nu a ajutat. Moldova era într-o direcţie bună pentru a semna acordul de asociere şi pentru a obţine o clauză, un preambul care să vorbească de vocaţia europeană şi viitorul european, deci, o viitoare integrare europeană.

Nu e un lucru simplu, pentru că acordurile de asociere oferite statelor partenere în Parteneriatul Estic diferă de acordurile de asociere standard, clasice, cele oferite în cazul României, statelor central-europene înainte de aderare. A introduce o clauză explicită privind o viitoare aderare la UE nu e un lucru simplu. Cu toate astea, datorită performanţelor Republicii Moldova, datorită calităţii negocierilor şi ajutorului oferit de România, Republica Moldova a performat şi este bine apreciată şi există un interes al Comisiei Europene de a accelera negocierile”, a arătat Corlăţean.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.