Crin Antonescu: Serviciile secrete trebuie să rămână în coordonarea preşedintelui, dar nu la dispoziţia lui

Serviciile secrete ar trebui să rămână, şi după modificarea Constituţiei, în coordonarea preşedintelui României, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie la dispoziţia lui, a afirmat joi seară, la Digi 24, preşedintele PNL Crin Antonescu.

„Aceste lucruri trebuie ţinute în afara politicii de partid şi a ciclicităţii schimbării, pentru că ele au un alt tip de activitate, de securitate naţională, care este constantă şi non-partizană. (…) Şi atunci e mult mai normal să le laşi în coordonarea preşedintelui, desigur, nu la dispoziţia lui, pentru că şi acum, iarăşi, teoretic, avem un Consiliu Suprem, cum se numeste, mă rog (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării – n.r.), eu l-aş numi, simplu, Consiliul Naţional de Securitate, o să vedem, nu denumirea contează, din care preşedintele, dar nu doar el, şefii acestor servicii, primul-ministru şi ceilalţi membri ai Cabinetului fac parte”, a spus preşedintele PNL.

În opinia sa, la şedinţele Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în care se iau decizii de maximă importanţă privind securitatea naţională ar trebui să participe şi reprezentanţi ai opoziţiei. „Dacă am avea un sistem bipolar de partide ar fi mai simplu. Dar nu ar fi rău ca la anumite decizii, la anumite informaţii semnificative liderul sau liderii opoziţiei să fie părtaşi, pentru că lucrurile astea, dacă vrei să le construieşti durabil, e normal să cooperezi şi cu ei în asemenea chestiuni”, a explicat Antonescu.

Liderul liberal consideră, totodată, că Parlamentul ar trebui să îşi exercite mult mai eficient decât până acum controlul asupra serviciilor secrete. „Dacă acest control parlamentar stârneşte surâsuri, nu e vina serviciilor, pentru că eu nu am auzit de douăzeci de ani, de când există controlul parlamentar, pe cineva din aceste comisii să vină să spună ‘am vrut să ne exercităm prerogativele şi serviciile nu ne-au lăsat, ne-au dat pe uşă afară’. (…) Dacă este o problemă, este la parlamentar, la conştiinţa forţei lui şi la Parlament, ca instituţie”, a afirmat Crin Antonescu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.