Geoană: 2013 să fie anul reluării dialogului politic la nivel înalt, al adoptării legislaţiei Visa Waiver

0

Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite, îmbunătăţirea politicilor de imigraţie pentru cetăţenii români prin includerea ţării noastre în programul Visa Waiver, lansarea unei noi strategii la nivelul UE şi al SUA cu privire la Noul Drum al Mătăsii, în context post-Afganistan, şi viitorul relaţiei trans-atlantice au reprezentat temele abordate de senatorul PSD Mircea Geoană cu oficiali americani, în vizita de lucru pe care acesta a întreprins-o peste Ocean.

”În cadrul întâlnirilor avute cu reprezentanţii Administraţiei, James J. Townsend, deputy assistant secretary pentru relaţia cu Europa şi NATO din cadrul Pentagonului, şi Brent Hartley, deputy assistant aecretary pentru Europa şi Eurasia în cadrul Departamentului de Stat, Mircea Geoană a militat pentru reluarea dialogului politic la nivel înalt prin realizarea unei serii de întâlniri anul acesta ale miniştrilor Apărării şi Afacerilor Externe cu omologii lor şi o vizită a primului-ministru Ponta la Washington în 2013 ca şi cea a preşedintelui Obama la Bucureşti în 2014.

Totodată, senatorul român a condamnat atentatele de la Boston şi şi-a exprimat încrederea că vinovaţii vor fi găsiţi şi pedepsiţi. Mai mult, a fost reiterată initiaţiva ca UE şi SUA să-şi coordoneze instrumentele de tip militar, asistenţă pentru dezvoltare economică şi democratizare dedicate spaţiului Orientului Mijlociu extins”, se arată într-un comunicat remis joi .

În cadrul întâlnirii cu James Townsend, Mircea Geoană le-a mulţumit oficialilor americani pentru modul deosebit în care a fost tratat medical şi ca atenţie politică Florinel Enache, militarul român rănit anul trecut în misiune în regiunea Zabul din Afganistan, internat la Centrul Naţional Medical Militar „Walter Reed”, Bethesda, Maryland.
Mircea Geoană a reiterat solicitarea ca specialiştii Pentagonului să includă România în programul de asistenţă pentru construirea unui cadru de investiţii pentru apărare multianual, de genul Quadrennial Defense Review pe care Departamentul Apărării american îl supune aprobării Congresului pe durata unui ciclu de 4 ani.

Totodată, el şi-a exprimat încrederea că relaţiile militare vor fi însoţite şi de o mai puternică cooperare economică şi comercială şi a subliniat faptul că vizita pe care Rose Gottemoeller, Acting Undersecretary for Arms Control and International Security, o va efectua în România, în contextul demarării lucrărilor pentru baza de la Deveselu, este o dovadă a faptului că România este astăzi un partener solid şi de încredere pentru Statele Unite.

Senatorul român a subliniat faptul că ”în context post-Afganistan”, România poate şi trebuie să devină şi o poartă de intrare către şi dinspre Europa a noilor economii emergente, precum China şi India. ”Geostrategic, avem poziţia ideală pentru a profita de pe urma noilor evoluţii economice şi comerciale la nivel global”, a spus Geoană, potrivit sursei citate.

În cadrul discuţiilor cu senatorii Landrieu şi Pryor, fostul ministru de Externe a solicitat sprijinul forului american în vederea redactării de legislaţie pentru IMM-uri şi pentru companiile noi care intră pe piaţă şi a subliniat importanţa unei legi-cadru româneşti orientate spre înfiinţarea de locuri de muncă pentru veteranii din teatrele de operaţiuni, după modelul legislaţiei propuse de preşedintele Obama – Veteran Jobs Act.

Mircea Geoană a avut la Washington şi o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri pentru a discuta despre modalităţile de a atrage marile companii şi fonduri de investiţii americane către proiecte în România.

”Am fost bucuros să văd că există un mare interes din partea business-ului american de a investi în energie, agroindustrie, infrastructuri inteligente, IT şi comunicaţii în ţara noastră. Sunt convins că în perioada următoare şi statul român va veni cu propuneri interesante pentru ca acest interes să se materializeze. Este o mare oportunitate de care trebuie să profităm dacă vrem ca Parteneriatul Strategic să-şi întărească şi componenta economică şi România să beneficieze de avantajele unei relaţii privilegiate cu SUA”, a declarat senatorul român.

Totodată, el a adăugat că sunt în prezent condiţiile ideale pentru ca România să fie un punct strategic de interes pentru investitorii americani.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.