România poate fi gazda unui Congres Internaţional de Apicultură dacă investeşte două milioane de dolari

România ar putea fi gazda unui Congres Internaţional de Apicultură – Apimondia dacă ar aloca o sumă de peste două milioane de dolari, însă apicultorii români nu pot susţine financiar un astfel de eveniment fără sprijinul autorităţilor.

„Un congres Apimondia este foarte important dar şi foarte dificil de organizat pentru că înainte cu patru ani de organizarea unui congres mai multe ţări intră într-o competiţie. Sunt admise pentru depunerea unei candidaturi de organizare numai ţările sau asociaţiile membre Apimondia. Am fost co-organizator acum patru ani pentru congresul de la Montpellier din Franţa şi este foarte stresant pentru că am avut de a face cu un buget de peste două milioane de dolari, dar autorităţile locale au intrat în joc şi au suportat 25% din acest buget. Dacă Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA), membră Apimondia, va avea un sprijin din partea Guvernului sunt convins că va putea face o astfel de lansare de organizare în România”, a declarat  Gilles Ratia, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Apicultorilor – Apimondia, care se află în România în perioada 17-21 aprilie 2013 şi va participa la deschiderea Târgului Naţional al Mierii.

România se află, la fiecare ediţie a Congresului Apimondia, organizat odată la doi ani, printre ţările medaliate pentru calitatea şi puritatea mierii. La ultima ediţie, cea de-a 42-a, a Congresului Internaţional de Apicultură – Apimondia, desfăşurată în Buenos Aires (Argentina), în septembrie 2011, Complexul Apicol Veceslav Harnaj a adăugat încă o medalie de aur în palmaresul celor peste 70 de medalii şi premii adunate de-a lungul celor aproape 50 de ani de existenţă, mierea de flori de salcâm înscrisă în concurs fiind medaliată cu aur de către organizatori. Medalia de aur obţinută de Complexul Apicol pentru mierea se salcâm a demonstrat atât încadrarea în parametri optimi cât şi preferinţa consumatorilor din lumea întreaga pentru gustul mierii monoflore de salcâm. Toată mierea care poartă sigla Complexului Apicol Veceslav Harnaj este atent analizată înainte de a fi trimisă pe piaţă, fiind supusă normelor europene.

În acest an, apicultorii din toată lumea se întâlnesc la Kiev (Ucraina), în cadrul celui de-al 43-lea Congres Internaţional de Apicultură. Congresul Apimondia 2013 se va desfăşura în perioada 29 septembrie – 4 octombrie 2013 şi va fi cel mai mare eveniment din istoria Ucrainei, dedicat apiculturii.

Conform organizatorilor, evenimentul va reuni specialişti în apicultură, cercetători, medici apiterapeuţi, apicultori profesionişti şi amatori, reprezentanţi ai organizaţiilor de profil din ţară şi din străinătate, personalităţi politice, producători de echipamente pentru apicultură, exportatorii şi importatorii de produse apicole. Sunt aşteptaţi peste 12.000 de vizitatori şi participanţi la congres, din peste 100 de ţări, Apimondia 2013 încercând să atragă atenţia publicului spre un stil de viaţă sănătos, prin utilizarea produselor apicole. Produsele apicole nu înseamnă numai miere, ele reprezentând o gamă largă de produse ale stupului, precum lăptişor de matcă, polen, propolis, ceara de albine, venin de albine. Produsele apicole sunt bogate în diferite substanţe biologic active, utilizate în industria cosmetică, farmaceutică şi alimentară.

Programul Apimondia 2013 cuprinde conferinţe în cadrul celor şapte sesiuni plenare ale comisiilor permanente Apimondia, Expoziţia Internaţională ApiExpo – 2013, cu participarea a cel puţin 300 de participanţi din întreaga lume, Campionatul Mondial al mierii, care va avea mai mult de 100 de nominalizări pentru miere, ceară de albine, băuturi pe baza de miere şi alte produse apicole. De asemenea, va avea loc semnarea şi trimiterea spre examinare a unei scrisori deschise către Adunarea Generală a ONU, cu propuneri concrete de participare a comunităţii apicole la problemele importante, dar şi a unui act istoric de recunoaştere a albinelor melifere de Vest sau albinele melifere europene (Apis mellifera) ca specii în pericol de dispariţie.

Apimondia a fost creată în 1893 pentru a susţine apicultura la nivel internaţional şi are în prezent 111 membri din 75 de ţări.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.